Tiflološki muzej

Izložba skulptura Gabriele Butković koje se 'gledaju prstima'

05.11.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Izložba 'Gabriela Butković – Opipljivost forme' bit će otvorena u četvrtak, 07. studenoga u Tiflološkom muzeju u Zagrebu

Taktilna galerija Tiflološkog muzeja nije poseban izložbeni prostor, nego predstavlja ideju o izložbenoj aktivnosti u okviru koje će slijepe osobe, ali i sve ostale kategorije osoba s invaliditetom, imati mogućnost postati ravnopravnim posjetiteljima i sudionicima izložbenih prostora. Pojam 'taktila', pojednostavljeno, predstavlja omogućavanje korespondiranja umjetničkog djela s fizičkim mogućnostima prstiju, dlanova i ruku.

Izložba 'Opipljivost forme', mlade kiparice Gabriele Butković, s osam izloženih skulptura iz ciklusa 'Sjena', na najneposredniji način se uklapa u koncept Taktilne galerije, stoji u najavi izložbe. 'Ne samo nazivom, nego i načinom stvaranja pojedinih djela na kojima su kaširani listovi papira s otisnutim slovima na Brailleovom pismu' navodi se u najavi izložbe koja ostaje otvorena do 07. veljače.

'Posebnu zanimljivost predstavlja (ne)povezanost naziva skulptura s nazivom izložbe. 'Sjena' nasuprot 'Opipljivosti'. 'Sjena' nasuprot 'Forme'. Jer...'sjena' je površina na koju ne pada nijedna zraka svjetlosti. Autorica svojim skulpturama daje naziv nečeg neopipljivog, pozivajući vas, pak, da dodirom osjetite oprostorenost toga neopipljivoga, stvorenu njenom imaginacijom' navodi se i dodaje poziv posjetiteljima da prstima istraže dijelove forme koji su možda oku nevidljivi jer u Tiflološkom se muzeju 'gleda prstima'.