'CRNA ROMANTIKA'

Izložba posvećena mračnoj strani slikarstva

28.09.2012 u 10:00

Bionic
Reading

U frankfurtskom muzeju Städel se od 26. rujna ove godine do 20. siječnja 2013. može pogledati zanimljiva izložba nazvana 'Schwarze Romantik' iliti 'Crna romantika', na kojoj su izložena platna slavnih slikara od Goye do Ernsta koja prikazuju noćne more, seksualno morbidne situacije i nasilje, odnosno mračnu stranu likovne umjetnosti

Kako javlja Der Spiegel, izložba 'Crna romantika' u Frankfurtu na Majni 'posjetitelja odmah udara u glavu, i to slikom 'Noćna mora' Johanna Heinricha Füsslisa, koja se smatra paradigmatskim djelom zrele romantike'. Riječ je o platnu koje prikazuje uspavanog muškarca, ali iznad njega i poludjelog konja koji simbolizira abnormalno i strašno otjelovljenje košmara.

'Crna romantika' je prva izložba koja se koncentrira na mračnu stranu romantike, koja je nastavljena kasnije u djelima simbolizma i nadrealizma, a umjesto slatkaste ljubavi nudi smrt i ubijanje, čudovišta i noćne more, podivljalu i opasnu prirodu te čovjeka izgubljenog – ili oduševljenog – u svemu tome. Fascinacija iracionalnim, natprirodnim, apokalipsom i patološkim ispunjava platna ove izložbe, čiji je kurator Felix Kramer, zadužen u muzeju Städel za umjetnost moderne.

Sakupljene slike su posuđene sa svih strana svijeta, iz uglednih muzeja poput madridskog Prada, pariškog Louvrea ili čikaškog Art Institutea. Staru gardu romantičara predstavljaju slike Francisca Goye, Caspara Davida Friedricha, Delacroixa, Williama Blakea i drugih, čija se tama kasnije prelijeva i u slikama modernista poput Magrittea, Dalija i Paula Kleea.

Poslije Frankfurta, izložba 'Crna romantika' seli se u pariški Musée d’Orsay, u kojem će se moći posjetiti od 4. ožujka 2013. godine.

Teaser za izložbu 'Crna romantika'