U DUBROVNIKU

Izložba 'Orlando - simbol slobode' otvorena u Kneževom dvoru

15.09.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja 'Orlando - simbol slobode' otvorena je u dubrovačkom Kneževom dvoru kao dio projekta kojim se ta kulturna ustanova priključuje obilježavanju Orlandove godine u povodu 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa

Na izložbi je, kroz nekoliko tematskih cjelina, izloženo više od 70 predmeta, preslika i originala iz arhivske i knjižne građe te likovne umjetnosti. Najveći dio posuđen je iz Državnog arhiva u Dubrovniku, dubrovačke Znanstvene knjižnice, arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Samostana Male braće u Dubrovniku, kao i privatnih vlasnika.

Izložba je obogaćena zanimljivim multimedijalnim prikazima, a uz nju su, u sklopu edukativno- promotivne akcije, objavljeni i bogat katalog na više od 300 stranica te strip 'Intervju s Orlandom'.

  • +9
Dubrovnik: Otvorena izložba Orlando-simbol slobode Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja i voditeljica projekta Pavica Vilać rekla je kako je izložba o Orlandu nastavak sedam središnjih izložbeno- izdavačkih projekata kojima Dubrovački muzeji ciljano brendiraju Dubrovnik temeljem kulturne i povijesne baštine.

Izložba donosi povijesni okvir i činjenice Orlandove pojave te govori o umjetničkim dosezima Orlandova stupa u kontekstu dubrovačkog kiparstva od 12. do 16. stoljeća, kao i o motivu i tragu Orlanda u likovnoj, glazbenoj i književnoj baštini, navela je Vilać.

Postav izložbe, koja će biti otvorena do 4. siječnja 2020., potpisuje studio Rašić+Vrabec, a izradu multimediju tvrtka Novena.

Izložba i katalog ostvareni su uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture.