VICTOR VASARELY

Izložba oca Op-arta u Kortilu

14.11.2009 u 12:56

Bionic
Reading

Izložba 40-tak djela vodećeg svjetskog umjetnika i oca Op-arta Victora Vasarelyja postavljena je u Galeriji Kortil na Sušaku. Vasarelyjeve grafike, crteži, serigrafije, akrilike, tempere i tapiserije oduševile su brojne ljubitelje umjetnosti okupljene na otvorenju

Slavni Victor Vasarely rodio se u Pečuhu 1906. godine. U Francusku je otišao živjeti i raditi 1930. godine, gdje je i umro 1997. godine. Svom rodnom gradu donirao je više od 400 svojih djela koja se tamo i čuvaju u Muzeju Janus Pannonius. Neposredno uoči početka značajne manifestacije 'Pečuh – kulturna metropola Europe 2010.' njegova vrijedna djela, koja su obilježila 20. stoljeće, ustupljena su Rijeci te su se riječki gradonačlnik Vojko Obersnel i ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković prilikom otvorenja izložbe na tome i zahvalili muzeju iz Pečuha, veleposlanstvu Republike Mađarske, ali i ministarstvu Republike Hrvatske koje je pomoglo u realizaciji ove izložbe.

 

Ravnateljica Muzeja Janus Pannonius, Julia Fabėnyi, vrlo je angažirana oko upoznavanja ljudi diljem svijeta s Vasarelyjevim aktivnostima na području umjetnosti te njegovim dosjetkama, pa je tako sa zadovoljstvom došla i u Rijeku. Rekla je da je Vasarely nakon početnih grafičkih mapa počeo raditi primijenjenu umjetnost, a nakon toga opredijelio se za Op-art, kao začetnik tog pravca u umjetnosti. Ono što je 50-ih godina napravio, to je 60-ih godina širom svijeta bilo poznato pod imenom Op-art. Sada u 21. stoljeću, kada nam optičke varke omogućuje bilo koji kompjuterski program, možemo se diviti njegovim radovima koji se baziraju na optičkim varkama, a koje je ručno napravio još 1948. godine. Zato se i vraćamo njihovim korijenima, objašnjavala je Fabėnyi. Umjetnost je stvarao koristeći uglavnom sitotisak i grafiku. Nakon serigrafije, najupečatljiviji su mu bili veliki formati. Prešao je preko svih mogućih granica, kombinirajući medijalno sa serijalnim i obratno.

 

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Pėter Györkös istaknuo je na kraju da Rijeka ima apsolutno važno značenje za Mađarsku te je izrazio zadovoljstvo što ih uz druge projekte veže i ova izložba koju je proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2010. godine.