MATE ŠIMUNOVIĆ

Izložba najvećeg svjetskog putnika u Vrgorcu

26.06.2013 u 19:33

  • +7

Otvorenje izložbe Mate Svjetski

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Bionic
Reading

Poznati alpinist i svjetski putnik Stipe Božić otvorio je u Vrgorcu izložbu fotografija najvećeg svjetskog putnika Mate Šimunovića, zvanog Svjetski (1900-1969)

Mate Svjetski putovao je po svijetu 19 godina, pješice i biciklom napravio je 360.000 kilometara i sa svoje avanture donio preko tisuću negativa, s kojih su ovih dana urađene fotografije.

Stipe Božić je uz pomoć predsjednika Foto kluba Split, Feđe Klarića, odabrao pedesetak fotografija koje je Mate Svjetski snimio tijekom svog dvodesetljetnog putovanja svijetom i predstavio Vrgorčanima u galeriji rodne kule Tina Ujevića.

'Mate Svjetski se nakon 19 godina putovanja vratio u Vrgorac, ali ne s punim kuferom novaca, već jednim kuferom punim fotografijama, negativima i knjigama, u koje je vodio zabilješke svog putovanja po svijetu sa svojim vjernim suputnikom, psom Globusom. Danas vidimo da je Mate donio najviše od svih koji su se vratili iz svijeta, o njemu se rade izložbe, dobit će spomenik u rodnom kraju, a na jesen iz tiska izlazi knjiga Matinih zapisa, koja će izići u ediciji VBZ-a. Zahvaljujem njegovoj obitelji, posebno nećaku Radi Maršiću koji je sve to čuvao desetljećima', rekao je Stipe Božić na otvaranju izložbe.

Izložbu o najvećem svjetskom putniku, Mati Svjetskom, otvorio je vrgorački gradonačelnik, Borislav Matković, koji je kao gimnazijalac poznavao Matu i s njim igrao šah.

Izložba u Vrgorcu trajat će dva tjedna, nakon čega će biti predstavljena u nekoliko hrvatskih gradova.