SPLIT

Izložba mozaika Tonke Alujević

02.07.2009 u 15:20

Bionic
Reading

U vrtu hotela Park u Splitu postavljena neobična izložba na otvorenom. Eksponati su mozaici poznate splitsko-hvarske zaljubljenice u more, novinarke i svjetske putnice Tonke Alujević

Poznata i kao modna dizajnerica i ekološka aktivistkinja, ovaj put se javnosti predstavila kao likovna autorica u nadasve zanimljivoj i zanemarenoj klasičnoj likovnoj tehnici mozaika. Ta možda najstarija mediteranska likovna tehnika je logičan odabir za osobu koja je inače zaljubljenik u Mediteran, pomorstvo i more. Tonka Alujević se tom likovnom tehnikom služi na tradicionalan način kombinirajući kamen, mramor i murano staklo.

Iza nje je već zapažen opus primijenjenih radova u crkvama i hotelima. Na terasi hotela Park, na ovoj izložbi je serija dekorativnih mozaika u štafelajnoj formi, uglavnom sa cvjetnim motivima. Kao zanimljivost ističu se slobodnije forme mozaika na komadima kamena i stijena koje tako postaju zanimljiv artefakt, hibrid prirodne skulpture u kamenu i mozaika.

Likovni izričaj na ostalim radovima je konzervativniji i tradicionalniji, bez iskoraka u suvremeniji slikarski prostor, naravno u mjeri u kojoj takva tradicionalna tehnika to i dopušta. Posljednji kvalitetan autor mozaika na ovim prostorima je bio Joko Knežević s prostora Poljica koji je na zanimljiv način spojio soc-realizam, mozaik i suvremene likovne tendencije pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Stoga treba pozdraviti trud autorice koja njeguje zanemarenu tehniku i vjerujemo da će dio iskustva i znanja prenijeti na mlađe potencijalne autore mozaika. Ona sama ručno na nakovnju lomi i obrađuje svaki kamenčić i murano staklo na način kojim se to oduvijek radilo. Izložba na kojoj dominiraju motivi vegetacije nosi formalni naziv 'Sve o mojoj majci' i bit će izložena na otvorenom do kraja ljeta.