SLIKAR-ISTRAŽIVAČ

Izložba 'Između radova' Dine Zrneca u zagrebačkom MSU

04.10.2016 u 18:38

Bionic
Reading

Izložba 'Između radova' mladog likovnog umjetnika Dine Zrneca koji preispituje osnovne postulate slikarstva kao medija, otvara se u utorak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Kustosica izložbe Snježana Pintarić smatra tu izložbu još jednim sjajnim novim projektom apstraktno-prostornog slikarstva kojim se Zrnec bavi i koji 'potvrđuje privlačnost takvog promišljanja slikarstva u današnje vrijeme'.

'Još za vrijeme gradnje, a osobito nakon otvorenja nove zgrade MSU-a, mnogi su umjetnici na različite načine tematizirali Muzej u svojim radovima, a rezultati su uvijek fascinantni jer umjetnici na drugačiji i neočekivan način interpretiraju različite aspekte muzejskog rada te ga inovativno i kreativno približavaju publici pomažući nam u jednoj od najvažnijih muzejskih uloga, a to je uloga medijatora između publike i umjetničkog djela', ustvrdila je u najavi izložbe.

Po njezinim riječima, kao jedan od najzanimljivijih i najperspektivnijih mladih hrvatskih umjetnika, Zrnec se istaknuo na hrvatskoj sceni specifičnim položajem slikara-istraživača, autora koji preispituje osnovne postulate slikarstva kao medija, ali i muzeja kao dijela kompleksnog institucionalnog okvira za produkciju i prezentaciju umjetničkog stvaralaštva.

Likovna kritičarka Branka Benčić ustvrdila je u tekstu kataloga kako se izložba nastavlja na istraživačku praksu tog mladog autora koja se oblikuje u kontekstu istraživanja i razumijevanja proširenog slikarskog polja spajajući teoriju i praksu, tekst i kontekst.

'U radovima Dine Zrneca prostor slike i prostor izložbe (p)ostaju emancipirano istraživačko područje i dio sustavnog istraživačkog procesa, dok umjetnikove samostalne izložbe mapiraju razvojni put autorova istraživanja konceptualnih, formalnih i estetskih postupaka te specifična umjetničkog jezika', napomenula je.

Benčić drži da je središnje mjesto oko kojeg se oblikuje značenje izložbe 'Između radova' upravo prostor između pojedinih radova koji se nalaze u depou Muzeja suvremene umjetnosti

'Odabravši upravo 'prostore između' nekih radova koje je ondje zatekao, Zrnec je zanimanje usmjerio na prostore koji su skriveni od našeg pogleda i obično nisu dostupni posjetiteljima', dodala je.

Po njezinim riječima, u prostoru između nastaje nova slikarska produkcija, serija gotovo monokromnih slika različitih formata, 'Guts and gutters', koja čini komplementarni dio izložbe

Dino Zrnec (1983., Zagreb) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a usavršavao se na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu i Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Za svoj je rad više puta nagrađivan, samostalno izlaže od 2010. i dosad je svoj rad predstavio u nizu muzeja i galerija, od Beča i Gdanjska do New Yorka.

Muzej suvremene umjetnosti već ga je predstavio na dvjema izložbama Nagrade za suvremenu hrvatsku umjetnosti T-HT@msu.hr, 2009. i 2015. godine, a njegova nova izložba u MSU galeriji bit će otvorena do 23. listopada.