ISTARSKI DNEVNIK

Izložba fotografija Toše Dabca

02.12.2008 u 11:00

Bionic
Reading

Izložba pod nazivom 'Tošo Dabac: Istarski dnevnik' otvara se u srijedu, 3. prosinca 2008. godine u 19 sati u Arhivu Tošo Dabac

Izložba ‘Tošo Dabac: Istarski dnevnik’ (Diario istriano) predstavljena je publici prvi put u svibnju ove godine povodom stotinu prve obljetnice rođendana Toše Dabca i Međunarodnog dana muzeja u novigradskom Muzeju Lapidarium. Specifičnost ove izložbe je upravo u Dapčevim dnevničkim zapisima vođenim poslijeratne 1946. godine na putovanju po Istri i Kvarneru. Tošo Dabac u dnevniku bilježi gotovo tisuću fotografija od kojih je u svom arhivu sačuvao tek dvadesetak negativa. Izbor je proširen na trideset četiri fotografije s istarskim motivima, nastale u različitim razdobljima, poput fotografija iz brijunskog i etnografskog ciklusa iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Umjetnikova je poetika u istarskom ciklusu prepoznatljiva, no pojedine radove ipak možemo izdvojiti u cjeline. Polazište je uvijek isto – Istra – no drugačiji je pristup pojedinim motivima. Morski motivi s kojima se izmjenjuju oni intimniji, vidljivi u pojedinim portretima, nostalgičnim panoramama pejzaža i istarskih gradića, te pokoja dokumentarna fotografija, nude nov, a time i još zanimljiviji pogled na ovaj Dapčev ciklus. Autorice izložbe su Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium i Marina Benažić, kustosica Arhiva Tošo Dabac, a koncept se temelji na Istarskom dnevniku, izvornom rukopisu Toše Dabca iz 1946. godine. Izložbu prati deplijan i ilustrirani dvojezični katalog s predgovorom Jerice Ziherl i Marine Benažić i reprintom dnevničkog zapisa Toše Dabca po Istri. Realizirana je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2009. godine.