MALI SALON

Izložba fotografija iz kolekcije Marina Cettine

18.06.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Izložbom fotografija iz kolekcije Marina Cettine otvorenom večeras u riječkoj galeriji Mali salon, počeo je prvi Rijeka foto festival u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina obuhvaća najznačajnija imena međunarodne i hrvatske scene suvremene umjetnosti. Naime, pokojni Marino Cettina je galerističku praksu počeo sredinom 80-ih godina 20. stoljeća. Vrlo brzo je ostvario suradnju s privatnog galeristima, među ostalima s Leo Castelli gallery, Luhring Augustine i Paula Cooper gallery iz New Yorka, te Interim i White Cube gallery iz Londona.

Međunarodno priznanje dobio je pozivima na svjetske sajmove umjetnosti.

Marino Cettina je osnovao galeriju Dante u Umagu 1985. godine, a nakon njegove smrti 1998. godine djelatnost nastavlja supruga Dezi koja nadopunjuje kolekciju recentnim djelima suvremene umjetnosti iz zemlje i inozemstva nastavlja misiju Galerije.

Fotografi čija su djela prikupljena u Cettininoj kolekciji, su Goran Bertok, Rajko Bizjak, Boris Cvjetanović, Sandro Đukić, Uroš Đurić, Marina Gržinić, Aina Šmid, Masaki Hirano, skupina Irwin, Ivan Kožarić, Zoe Leonard, Marko Modic, Jack Pierson, Igor Rončević, Neli Ružić, Anders Serrano, Sofija Silvia, Olja Stipanović, Ksenija Turčić i Ivana Vučić.

U sklopu Rijeka foto festivala održat će se još izložbe fotografija Lee Millera, riječkih fotografa koji su djelovali između 1950. i 1980. godine , izložba fotografija Marcusa Doyla koji će održati i foto radionicu, a londonski galerist Michael Diemar će održati dvodnevni seminar o nekim gledištima fotografije od početaka do danas.

Rijeka foto festival završava krajem kolovoza.