GALERIJA ULRICH

Izložba dosad neprikazanih radova Ivana Kožarića

01.09.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Na izložbi djela akademika Ivan Kožarića iz zbirke njegova nećaka arhitekta Tomislava Kožarića, otvorenoj u Galeriji Ulrich u umjetnikovoj nazočnosti, javnost će po prvi put moći vidjeti neka od djela toga istaknutog hrvatskog umjetnika koji je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutan već gotovo sedam desetljeća

Izložbu, koja je još jedan kulturni događaj kojim zagrebačka Galerija Ulrich proslavlja stoljeće djelovanja, otvorio je savjetnik gradonačelnika za kulturu Duško Ljuština istaknuvši da je Grad Zagreb za Muzej suvremene umjetnosti otkupio 2650 Kožarićevih djela.

Tomislav Kožarić, koji je i autor postava izložbe na kojoj je javnosti predstavio odabrane radove iz svoje bogate zbirke, rekao je da nije kolekcionar umjetničkih djela nego sakupljač djela Ivana Kožarića kojima je fasciniran.

Autor predgovora pratećem katalogu Ivica Župan istaknuo je da je Kožarićeva obitelj uvijek podržavala umjetnikov rad, dodavši da je i "delegirala" Tomislava Kožarića da skrbi i sakuplja njegova djela.

Zbirka Tomislava Kožarić dokumentira pak, istaknuo je, brojne osobine i znakovitosti Kožarićeva rukopisa, među kojima su i brzi uzlet, rana umjetnička zrelost i fascinantnost njegove morfologije, kao i slobodu i neopterećenost njegova umjetničkog ponašanja.

U njemu svojstvenu duhu neopterećenosti konvencijama, Ivan Kožarić zahvalio je svima koji su došli, ali i izrazio žaljenje što nisu došli i drugi.

Izložba će biti otvorena do 19. rujna, a na njezinu otvorenju Galerija Ulrich posjetitelje je ugostila na novouređenoj terasi gdje je izložena Kožarićeva skulptura "Konjanik", odlivena u ljevaonici LIKUM-a (Zadruga likovnih umjetnika Hrvatske).

Ivan Kožarić rođen je 1921. u Petrinji. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo 1947. Samostalno izlaže od 1955. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima medu kojima i one najpoznatije, spomenik A. G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Posljednju, Nagradu 'Vladimir Nazor' za životno djelo dobio je 1997. , kada je postao i redoviti član Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti.

Dosad je izlagao na šezdesetak samostalnih i oko dvije stotine skupnih izložbi, u zemlji i inozemstvu.