DO 30. LISTOPADA

Izložba Deyana Clementa u KNAP-ovoj Galeriji Događanja

15.10.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Izložba "The Action of disAPPE ARING" Deyana Clementa, srpskog umjetnika mlađe generacije, čiji su radovi izlagani na nizu međunarodnih izložbi i festivala, otvara se danas

Njegov rad karakterizira jednostavna, pročišćena i direktna poetika, a u Zagrebu se predstavlja trima video radovima koji komuniciraju simboličnom gestom i kretnjom, svedenim na esenciju u kojoj se prelama beznađe i svojevrsna sizifovska uzaludnost, najavljeno je.

Rad "Departure_2017", koji prikazuje umjetnika nogom vezanog užetom za stup, poput zatvorenika sa zatvorskom kuglom nastao je, prema autorovim riječima, "iz osjećaja nemoći koji su proizašli iz diskriminacije i marginalizacije, te nemogućnosti promjene mjesta boravka".

U drugom videu (And so on..._2019), umjetnik premješta kamene blokove s jedne strane na drugu, svakim činom potvrđujući uzaludnost akcije, što podsjeća na JNA vježbe premještanja cigli, treniranja uzaludnog strpljenja i izdržljivosti.

"No, u ovom slučaju ne postoji naredba sa više instance, radi se o čistom unutarnjem imperativu, repeticiji uzaludne geste, naporu, prkosu i upiranju prstom u besmisao", istaknula je u predgovoru Josipa Bubaš.

Treći video "The Netheralands project_2018" nastaje kao "skoro kriminalan 'dokumentarac', u kojem korištenjem aplikacije za putovanje pronalazi domaćine kod kojih tajno snimam."

"Kadrovi su montirani zajedno sa snimkama performansa kojim autor opisuje trenutna stanja, a koja ponovo karakterizira direktna, melankolična, uzaludna gesta", napominje Bubaš.

Deyan Clement (1989, Beograd) školovao se na Institutu Marine Abramović i Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gdje je i diplomirao na slikarskoj katedri. Od 2008. godine do danas izlagao je na brojnim izložbama diljem svijeta. Najčešće djeluje na području video performansa. Dobitnik je više nagrada za svoj rad i dio je brojnih privatnih kolekcija u svijetu.

Njegova zagrebačka izložba se može razgledati do 30. listopada.