IZ 1922. GODINE

Izlazi zbirka neobjavljenih fotografija i pisama Agathe Christie

22.09.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Zbirka dosad neobjavljenih pisama i fotografija britanske književnice Agathe Christie s njezina jednogodišnjeg putovanja oko svijeta iz 1922. uskoro će ugledati svjetlo dana u izdanju izdavačke kuće HarperCollins, piše britanski Guardian

Ostavljajući svoju dvogodišnju kćer, Agatha Christie se krajem siječnja 1922. otisnula u pustolovinu u sklopu trgovinske misije uoči britanske ekspedicije na Mt. Everest 1924. tijekom koje je obišla Havaje, Kanadu, Ameriku, Novi Zeland, Australiju i Južnoafričku Republiku. Svoje je doživljaje opisivala u pismima majci, a mjesta koja je posjetila je i fotografirala.

Knjiga pod naslovom 'The Grand Tour' sadržavat će kolekciju dosad neobjavljenih pisama i fotografija s toga putovanja, zajedno s razglednicama, izrescima iz novina i memorabilijama koje je Cristie, koja je dotad bila objavila dva romana, usput prikupljala.

Prema sporazumu potpisanom između HarperCollinsa, Christieina unuka Mathewa Pricharda i zaklade Agatha Christie Archive Trust, knjiga će biti objavljena u travnju iduće godine.

Prichard, koji je ujedno i urednik knjige i autor uvodnika, ističe da je riječ o 'vrijednoj društvenoj kronici toga vremena' i 'nostalgičnoj zabilješci sretnih dana njezina prvog braka s mojim djedom'. 'Osim što je pisala knjige, Agatha Christie bila je i neumorna putnica, zainteresirana fotografkinja i autorica opširnih pisama. Ovaj prikaz šarmantno kombinira sve troje', kaže Prichard.

Agatha Christie (1890-1976) najpoznatija je autorica kriminalističkih romana u svijetu i najprodavanija uz Shakespearea. Njezine knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku te u više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika do 2003.

Napisala je više od osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih, u mnogima od kojih se pojavljuju njeni najpoznatiji likovi Hercule Poirot i miss Marple, a većina njezinih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove.