37. IZDANJE

IzLAGANJE tema ovogodišnjeg Splitskog salona

05.11.2011 u 11:51

Bionic
Reading

U petak, 4. studenog, u prostorima Dioklecijanovih podruma u Splitu otvoren je 37. splitski salon, tradicionalna likovna manifestacija koja već četiri desetljeća propituje splitski likovni trenutak

Manifestacija je to koja ima regionalni, a ne samo gradski karakter i značaj. Organizator je Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU), a kustosku platformu 37. Splitskog salona potpisuju Barbara Vujanović i Dalibor Prančević. Osim istočnih i zapadnih podruma, Salon je ove godine izašao izvan tih gabarita u javne prostore, pa je nekoliko autora svoje radove predstavilo na nekoliko lokacija u gradu.

U platformi 37. splitskog salona naglašava se da je središnja tema izlaganje, te igra riječi 'izlagati se', što u sebi nosi riječ LAŽ. Upravo laž ili iskrivljavanje istine postaje provokativna tema i u obzir su uzete sve moguće manipulacije, od političke, osobne do umjetničke manipulacije i laži. Paralelno se problematizira intima, odnosno prevelika izloženost, otvorenost i totalna dostupnost, preko mobitela, interneta do reality emisija.

Autori koji su izlagali na Salonu su na različite načine obradili paradigme laži i intime i prezentirali svoje viđenje kroz sve medije umjetničkog izražavanja, od videa, fotografije, skulpture, kolaža do performansa. Na samom otvaranju vrijedi istaknuti performans Siniše Labrovića koji je imao akciju prodaje svojih likovnih uradaka za deset kuna, s potpisom autora, a fotokopije unikata s umjetnikovim potpisom je dijelio besplatno.

U jednoj od 68 prostorija Dioklecijanovih podruma, instalaciju 'Učitelj šeprtljavih đepara' je postavio i Zlatan Dumanić. Rad Borisa Šituma 'Match ball' je videouradak koji priziva sjećanje na film 'Blow up' koji je Michelangelo Antonioni snimio 1966. godine, a glazbena podloga videa je Johnny Cash i njegov legendarni 'Folsom Prison Blues'. Od radova na otvorenom, pažnju plijeni instalacija Milana Brkića na Matejušci. To je plakat u javnom prostoru ispred zgrade Hrvatske gospodarske komore, naslov je 'Res Nullius' i na neonskom reklamnom panou je povećan autentični dokument Porezne uprave o financijskom statusu autora.

Ostali autori na salonu su Vinko Barić, Valentino Bilić Prcić, Duška Boban, Ivan Bura, Roberto Calvi, Robert O'Connor, Dragoslav Dragičević, Alemka Đivoje, Sunčica Fradelić, Sonja Gašperov, Petar Grimani, Igor Grubić, Nela Hasanbegović, Vojin Hraste, Nina Ivančić, Dina Jakšić, Ivan Kolovrat, Petra Kovačić, Andreja Kulunčić, Ana Kuzmanić, Kristina Leko, Tonka Maleković, Marko Marković, Toni Meštrović, Martina Miholić, Dan Oki, Mateo Perasović, Ivana Poljak, Renata Poljak, Viktor Popović, Daniel Premec, Ivana Resić Šore, Kristina Restović, Dina Rončević, Room 100, Sandra Sterle, Kaća Svedružić, Goran Škofić, Stipan Tadić, Nikola Vrljić, Loren Živković Kuljiš, Vlasta Žanić i Gorki Žuvela.