KNJIŠKI BLOK

Izdavači u borbi za bolji položaj autora i knjižara

06.06.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Kako bi se uhvatili u koštac s posljedicama financijske krize koje nisu zaobišle izdavačku djelatnost i pridonijeli rješavanju problema u takozvanom lancu knjige, pet hrvatskih izdavača i jedan internetski portal pokrenuli su inicijativu Knjiški blok

Neprofitna udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu osnovali su krajem ožujka 2011. pet hrvatskih izdavača; Fraktura (Sibila i Seid Serdarević), Izdanja Antibarbarus (Simona Goldstein), Moderna vremena Info (Nenad Bartolčić), Naklada OceanMore (Gordana Farkaš Sfeci), Novi Liber (Sanja Goldstein) i Planetopija (Marina Kralj Vidačak) i internetski portal.

Osnivači su se odlučili angažirati na saniranju sve težih posljedica krize i višegodišnje neuređenosti hrvatskoga knjiškog tržišta te pridonijeti rješavanju gorućih problema svih sudionika u takozvanom lancu knjige (autora, izdavača, knjižara), zalažući se za poboljšanje statusa knjige u društvu, znanosti i kulturi te uopće u svim segmentima javnog života.

U djelovanju udruge poseban naglasak bit će stavljen na izdavaštvo i knjižarstvo, distribuciju, e-knjigu, intelektualno vlasništvo i autorska prava te status knjige u obrazovnom sustavu i medijima.

Osnivači udruge kazali su da im je želja da Knjižni blok svojim inicijativama i neposrednim angažmanom bude pokretač modela profesionalnog djelovanja svih aktera na hrvatskom tržištu knjiga, jer je, smatraju, posljednji trenutak da sama struka stvori preduvjete za prevladavanje sadašnje situacije.

Knjižni blok planira surađivati sa svim akterima i institucijama koji posredno ili neposredno utječu na tržište knjiga: Ministarstvom kulture RH (naročito Upravom za knjigu i knjižnice), Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te drugim državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, stručnim i nevladinim udrugama, pratit će zakonske modele prisutne na tržištima knjiga u svijetu te kontaktirat sa svjetskim organizacijama sličnog profila, osmišljavati projekte za poboljšanje statusa i prisutnosti knjige u medijima.

Među prioritetnim zadacima ove udruge su razgovori s velikim hrvatskim izdavačima vezani uz poboljšanje uvjeta za autore, reguliranje PDV-a za knjigu, pokretanje inicijative da se stvore preduvjeti za izgradnju knjižarske mreže koja neće biti u vlasništvu pojedinih nakladnika i zagovaranje neophodnih preduvjeta za uspješan ulazak e-knjige na hrvatsko tržište.

Iz Knjižnog bloka ističu i kako njihovo djelovanje nije usmjereno ni protiv jednog subjekta na hrvatskom tržištu knjiga, pa tako ni protiv vodećih hrvatskih izdavačkih i knjižarskih kuća, ali jest usmjereno protiv praksi koje dovode do urušavanja hrvatskog tržišta knjige i direktnog upropaštavanja manjeg ili srednjeg izdavaštva.

Članovi mogu biti svi subjekti koji postoje na hrvatskom tržištu knjiga pod uvjetom da su spremni aktivno i konkretno sudjelovati u radu Knjižnog bloka.