NJEMAČKI TISAK

Izdavač Nenad Popović među najznačajnijim mirotvorcima

31.12.2010 u 12:24

Bionic
Reading

Sueddeutsche Zeitung objavio je svoj izbor osam ljudi koji su se 2010. godine u svijetu zauzeli za mir, a u društvu najvećih svjetskih mirotvoraca je i hrvatski izdavač i pisac Nenad Popović

U izboru njemačkih novina su Amerikanac Paul Rieckhoff, 'glas traumatiziranih vojnika i veterana', Meksikanka Leticia Chavarria, liječnica u borbi protiv droge i narkokartela iz Ciudad Juareza, Mike Anane, ekološki aktivist iz Gane, afganistanski borac za ljudska prava Azayuon Matin, Zhao Lianhal, kineski humanitarac koji je pomagao djeci i zbog toga sjedi u zatvoru, te Nenad Popović, koji, navodi se, 'potiče pomirenje i zajedničku kulturu na Balkanu'.

Obrazloženje odluke:

Ratovi i velika buka su prošli, sada na Balkanu svi govore o pomirenju. Ali samo su malobrojni oni koji se između Julijskih Alpa i makedonskog Ohridskog jezera zaista zauzimaju za razumijevanje među balkanskim narodima. Tko to čini, njega nacionalisti često kleveću, te hrabre žene i muškarce naziva se 'jugonostalgičarima'. Na to se Nenad Popović može samo nasmijati. On kaže da je Jugoslavija bila lijepa zemlja, ali idiotska država, čija nomenklatura nije bila u stanju osigurati miran razlaz i istodobno očuvanje zajedničkog kulturnog prostora. Za taj prostor i njegovo povezivanje s Europom bori se Nenad Popović. Kad je izbio rat, osnovao je izdavačko poduzeće i nazvao ga po jednoj bečkoj glumici: Tilli Durieux. Ona je za vrijeme Drugog svjetskog rata pobjegla u Zagreb.

Već dva desetljeća Nenad Popović potiče i objavljuje mlade autore postjugoslavenske generacije iskorijenjene ratom. Brine da njegovi i mnogi drugi autori s Balkana budu prevođeni, čitani i postanu poznati. Ove godine Popovićevo izdavačko poduzeće podiglo je na cijelom Balkanu prašinu knjigom autorice Snježane Kordić. U djelu 'Jezik i nacionalizam', lingvistica obrazovana u Zagrebu i Münsteru dolazi do zaključka da južnoslavenski narodi – Srbi, Hrvati, Bosanci i Crnogorci – imaju zajednički standardni jezik. Knjiga je bila šamar u lice nacionalistima, koji sada nakon državne samostalnosti pokušavaju pokopati srpsko-hrvatski, koji je lingua franca regije, i izumiti novi jezik.
Popović, koji je studirao germanistiku u Bonnu i Freiburgu, već je dobio mnoga priznanja. Leipziški sajam knjiga dodijelio mu je nagradu za europsko sporazumijevanje. Za zauzimanje za opkoljene građane Sarajeva proglašen je počasnim građaninom bosanskog glavnog grada. Kad su u proljeće 1999. godine tisuće izbjeglica s Kosova našle zaklon u Crnoj Gori, Nenad Popović je s prijateljima organizirao konvoj pomoći. On je čovjek riječi, ali istovremeno i čovjek djela.

Enver Robelli

(Süddeutsche Zeitung, 29.12.210., str. 2)