KNJIŽEVNI ČASOPISI

Izašao novi broj Književne republike

18.07.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Iz tiska je izašao novi broj časopisa Književna republika, u izdanju HDP-a, koji donosi veliki temat o akademiku Tonku Maroeviću, koji su priredili Jasna Bašić i Velimir Visković, prozu Daše Drndić, poeziju Ezre Pounda i književne kritike

Dobro čuvana tajna hrvatske književne scene jest da ona ima nekoliko sjajnih kulturnih časopisa, do kojih je većinom teže doći nego vidjeti bijelu vranu. Već godinama su književni časopisi izostavljeni iz redovitih distribucijskih kanala, te se mogu naći u nekoliko knjižara diljem zemlje, kupiti na promociji broja (ako je bude) ili nabaviti direktno kod nakladnika. Tako ostaju široj javnosti nezamijećeni odlični časopisi poput Europskog glasnika ili Književne republike, čiji novi broj nudi pregršt zanimljivih tekstova i autora.

U ovom broju, između ostalih, objavljuju Nadežda Čačinović, Dorta Jagić, Nada Gašić, Pavao Pavličić, Marko Grčić i Zvonimir Mrkonjić, dok je temat posvećen djelovanju akademika Tonka Maroevića. Primjerice, Mrkonjić se osvrće na svoj osobni odnos s Maroevićem, u tekstu indikativno naslovljenom 'Prijatelj Tonko', dok Branimir Bošnjak analizira 'mediteranizam u tekstu svijeta' koji prepoznaje u Maroevićevom pisanju. Marko Grčić također piše o pomalo neočekivanoj kombinaciji  - 'Tonko Maroević i Sinjska alka'.

Dio broja posvećen je i talijanskom političkom filozofu Giorgiju Agambenu, s tekstovima Žarka Paića, i prijevodima Kelly Oliver, Lelanda de la Durantayea i Renéa ten Bosa. Agamben je naročito zanimljivo pisao o djelovanju Black Bloca, najradikalnijih antiglobalističkih aktivista koji se ne libe sukoba s policijom i uništavanja privatne imovine, a najpoznatije mu je djelo teorijska knjiga 'Homo Sacer' iz 1995.

Književna republika donosi i novu prozu i poeziju te nekoliko književnih kritika, posvećenih djelima Igora Mandića, Jelene Buinac, i razmatranje pojave Marije Jurić Zagorke u feminističkom kontekstu.  Za sve ostale informacije, posebice o nabavi broja, posjetite službenu stranicu Društva hrvatskih pisaca.