ŠEST PREMIJERA

Iza ZKM-a uspješna kazališna godina

09.01.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u protekloj 2011. godini, uprizorilo je šest premijernih predstava, od premijernih koprodukcija izvedene su četiri predstave, gostovalo je u zemlji i inozemstvu te sudjelovalo na mnogim europskim festivalima, priopćeno je danas iz ZKM-a koji je lani dobio i brojne kazališne i glumačke nagrade.

Šest premijernih predstava su "Mauzer", u režiji Boruta Šeparovića, "Fedrina ljubav" Sarah Cane, u režiji Božidara Violića, "Ružno pače" Ivora Martinića prema motivima H. C. Andersena, u režiji Roberta Waltla, "Pismo Heineru Mülleru" Gorana Ferčeca, u režiji Bojana Đorđeva, "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića, u režiji Janusza Kice i "Car neuspjeha" Jana Fabrea, u koprodukciji s kazalištem Troubleyn/Jan Fabre VZW iz Antwerpena.

ZKM je u 2011. gostovao u Beogradu, Mariboru, Cetinju te na festivalima u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Šibeniku, Beogradu, Ljubljani, Budimpešti i Bremenu.

Od premijernih koprodukcija u 2011. izvedene su četiri predstave - "Revizor" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Jerneja Lorencija u suradnji sa 61. Dubrovačkim ljetnim igrama; u sklopu projekta "Pozor: Pioniri!" Državnog kazališta Braunschweig i ZKM-a izvedena je predstava "Životni nazori dvojice pasa" Menga Jinghuija, u režiji Marca Beckera; "Saloma" u koprodukciji s Kotor Artom iz Crne Gore, Eurokazom, MSUom Zagreb, KKV Domom kulture Sisak i ZKM-om te predstava "Nitko nije nevin", u koreografiji Nataše Mihoci, u koprodukciji Dance_lab collective i ZKM-a.

U ciklusu Europsko kazalište u ZKM–u od travnja do kraja listopada 2011. u tom su kazalištu gostovali Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Slovensko narodno gledališče iz Maribora, La Comédie de Saint-Étienne u koprodukciji s La Compagnie Vladimir Steayert i ZKM-om te Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda.

ZKM je sudjelovao u programu "Kazalištem po korupciji" u sklopu projekta "Kulturom po korupciji" u suradnji s Transparency International Hrvatska, Dubrovačkim ljetnim igrama, Ericsson Nikola Tesla i Siemens Hrvatska.

Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta hrvatskoj publici predstavilo je neke od najatraktivnijih europskih kazališnih predstava, pa su se na različitim lokacijama mogle vidjeti izvedbe Schaubühnea iz Berlina, Troubleyna/Jan Fabre iz Antewrpena, Toneelgroep iz Amsterdama, Burgtheatera iz Beča i Les Ballets C de la B iz Genta.

Također u 2011. godini, ZKM-u su dodijeljene brojne glumačke i kazališne nagrade.

Krajem travnja 2011., ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč izabrana je za predsjednicu Europske kazališne konvencije u Notthinghamu. Europska kazališna konvencija je najznačajnija i najbrojnija europska organizacija koja okuplja institucionalna kazališta iz gotovo svih dijelova Europe, navodi ZKM i zahvaljuje svima koji su pridonijeli ostvarenju uspješne kazališne 2011. godine.