'SANJAO SAM SLONOVE'

Ivica Đikić objavio novi roman

19.10.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Drugi roman Ivice Đikića 'Sanjao sam slonove' pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena.

Kriminalci, emigranti, špijuni, državni odvjetnici, ratni zločinci, povratnici, političari i slonovi, svi su oni u romanu 'Sanjao sam slonove' Ivica Đikića sastavni dio panoptikuma (muzej voštanih figura, prema B. Klaiću) koji traje kroz nanose vremena i prostora – od sedamdesetih od kraja devedesetih prošloga stoljeća i od Frankfurta do Zagreba.

Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Đikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički. Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Đikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima. Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i udbaši su u romanu 'Sanjao sam slonove' demonski povezani u neuhvatljivoj spirali velikog tragičnog Događaja.

Po motivima romana Ivice Đikića (1977.) 'Cirkus Columbia' (2003, 2010.) filmski redatelj Danis Tanović snimio je istoimeni igrani film koji je osvojio brojne festivalske nagrade i prikazivan u redovnoj kino-distribuciji u tridesetak zemalja. Isti roman je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen te godine u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Preveden je na talijanski i španjolski jezik, a objavljen je u Bosni i Hercegovini (2005.) i Srbiji (2011.). Đikić je godine 2004. objavio je knjigu Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića. Zbirka priča Ništa sljezove boje izišla je 2007. Knjigu 'Gotovina, stvarnost i mit' (2010.) objavio je u koautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem.