REGGAE I VEHNI FIJOLICA

Ivica Buljan postavlja Krležino 'Kraljevo' u Obali Bjelokosti

27.03.2009 u 13:20

Bionic
Reading

Premijera drame Miroslava Krleže 'Kraljevo' u režiji Ivice Buljana bit će izvedena 28. ožujka u Abidjanu u Obali Bjelokosti

Riječ je, kako je rekao redatelj, o koprodukciji Narodne kazališne federacije Obale Bjelokosti i Novoga kazališta iz Zagreba.
To je inače prvi put da se neko Krležino djelo izvodi u Africi. U prijevodu Tatjane Aćimović 'Kraljevo' će se izvesti na francuskom jeziku.

Scenograf predstave i autor instalacije je likovni umjetnik Koné Walgnelba, a glazbu je skladala i uživo izvodi skupina Yakomin, koja stilski povezuje tradicionalne afričke napjeve s reggaeom i rockom. Za tu predstavu priredili su obradu međimurske pjesme 'Vehni, vehni fijolica' koju izvodi glumac Gbessi Adji.

U 'Kraljevu' sudjeluje devetnaest glumaca iz nekoliko kazališta i neovisnih skupina te članovi ansambla Narodnog baleta Bjelokosne Obale.
Ekspresionistička Krležina legenda o Zagrebu uoči Prvoga svjetskog rata, kako napominje redatelj, izazvala je veliko zanimanje u frankofonoj Obali Bjelokosti, zemlji sastavljenoj od šezdestak različitih etničkih skupina koja je prije nekoliko godina doživjela političke turbulencije.
Abidjan, nazivan Parizom Afrike, grad je s više od pet milijuna stanovnika u kojem se isprepleću prošlost i neizvjesna budućnost.

Kazališna scena je razvijena i u njoj se osjećaju utjecaji tradicionalnog pripovijedanja, etničkih folklornih motiva i suvremenoga svjetskog kazališta.