PREŠERNOVA NAGRADA

Ivica Buljan dobio najveće slovensko priznanje za umjetnički rad

09.02.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Ivica Buljan prvi je neslovenski državljanin koji je dobio to visoko državno odličje, i to za predstave 'Macbeth after Shakespeare', 'Mala sirena', 'Vampir', 'Lovačke scene u Južnoj Bavarskoj', 'Werther', 'Mačka na vrućem limenom krovu' koje je režirao u Slovenskom narodnom gledališču Ljubljana, ljubljanskom Mestnom i Mladinskom gledališču, Mariborskoj operi te u Mini teatru čiji je suosnivač s Robertom Waltlom

Hrvatski režiser Ivica Buljan dobitnik je nagrade Prešernovog sklada za 2012. godinu. Riječ je o najvišem priznanju Republike Slovenije za doprinos na području umjetnosti. Prvi put Prešernove nagrade podijeljene su 1947. na Dan kulture koji je u Sloveniji državni praznik. Svake godine dodjeljuju se dvije nagrade za životno djelo i najviše šest za pojedinačna umjetnička područja. U obrazloženju nagrade ističe se da Buljanovo kazalište, kakvo nam se predstavlja u opsežnom i iznimnom opusu iz zadnje dvije godine, djeluje poput 'kazališta-rijeke'.

'Ono s nepogrešivim emotivno-energetskim tokom protječe kroz prizorišta, s jedne strane kao precizno izdiferenciran performativni val, a s druge strane kao cjelovita izvedbena magma, koja s njih odstranjuje nepotrebnu scensku ilustrativnost, ili psihološko-simboličku 'presvlaku'.

Njegove režije su krajnje promišljeni, s povjerljivom i gotovo neprimjetnom mekoćom izvedeni kolektivni kazališni činovi u kojima gledatelj zauzima važno mjesto pored glumca: ili kao živi svjedok strasnog agona tijela, udarajućih jedno o drugo u pokušaju da iz svog vlastitoga ili iz tijela bližnjeg iščupaju, izvuku, istrgnu snagu odnosno život kao takav, u 'Macbethu po Shakespearu', ili kao nelagodni voajer u burnom erotskom odnosu između dva mrzeće-ljubeća bića, koja se pred njegovim očima grizu, dave i ubijaju, u 'Ma and Al', ili kao uznemireni sudionik satirskoga rituala, koji više nego sa sofisticiranom 'duhovnom' strukturom djeluje na njega svojom ekstatičkom teksturom, u 'Kiklopu'', navodi se.

Kiklop