TRIBINA RAZOTKRIVANJE

Ivana Šojat-Kuči: 'Moj roman nije feministički'

27.10.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Na tribini Razotkrivanje u zagrebačkom kinu Europa gostovala je dobitnica ovogodišnje nagrade Ksaver Šandor Đalski za roman 'Unterstand', Ivana Šojat-Kuči, u kojem prati život osječke obitelji njemačkih korijena tijekom 20. stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri

Spisateljica je istaknula da njezin roman 'Unterstand' (Fraktura), unatoč tomu što su u njemu žene glavni junaci, nije nikakvo žensko pismo niti je njezin roman feministički.

'Nisam feministica niti mislim da su žene bolje od muškaraca', rekla je Šojat-Kuči, napomenuvši kako u ratovima prvo stradaju muškarci, za razliku od žena koje moraju ostati u kući s djecom.

Podsjetila je da je i sama s djecom ostajala kao majka, koja im nije smjela pokazati da se boji, te istaknula kako su 'muškarci stalno odlazili u neke Galicije i tamo ginuli ili se vraćali natrag s PTSP-om, kojeg smo mi tek sad otkrili'.

'U svom romanu 'Unterstand' zaokupljena sam podrijetlom i tabuima koje nameće društvo', rekla je spisateljica Ivana Šojat-Kuči.

Napomenuvši kako se obiteljska tragedija, kao u slučaju Folksdojčera, prenosi na djecu kao nasljedna bolest, istaknula je također da je u romanu pokušala dati tri različite priče o jednom događaju.

'Pokušala sam pokazati kako na tri načina možemo doživjeti jednu te istu stvar', dodala je. Autorica je istaknula i kako je priču o Folksdojčerima prikupljala od živih ljudi koji su proživjeli poraće.

Tribina Razotkrivanje