ZFF 2020

Ivan Ikić: 'Na početku nam nisu davali šanse za 'Oazu''

11.11.2020 u 15:18

Bionic
Reading

Film "Oaza" Ivana Ikića, koji Zagreb Film Festival predstavlja u srijedu u glavnom programu, prikazuje malo poznat, intenzivan emocionalni svijet osoba s posebnim potrebama prikazan uz pomoć naturščika čiju glumu danas svi hvale iako im, kaže redatelj, u početku nitko nije davao šansu

Nakon uvoda, optimističnog arhivskog snimka iz sedamdesetih s otvaranja lijepog, modernog doma za osobe s posebnim potrebama, radnja filma počinje s dolaskom djevojke Marije u jedan takav dom, ali prilično drugačiju atmosferu od prikazane.

Unatoč prvotnom otporu što mora biti ondje protiv svoje volje, Marija se sprijateljuje s cimericom, temperamentnom Draganom. Kada se obje zaljubljuju u povučenog momka, također štićenika doma, Roberta, među njima počinje nadmetanje za njegovu pažnju i manipulativne, vrlo opasne igre.

Autentičnosti uvelike doprinose glavni glumci, stvarni štićenici doma, koji su prošli jednu vrstu glumačke radionice prije snimanja, u dugotrajnom procesu gdje se s njima radilo "korak po korak, vrlo sporim i gotovo nevidljivim koracima."

"Napredovali smo iz dana u dan, učeći jedni od drugih potpuno rasterećeni od straha od neuspjeha, s obzirom na to da su nam od starta svi davali male šanse da ćemo uopće išta napraviti", rekao je redatelj filma u razgovoru za Hinu.

Na početku je i samim štićenicima djelovalo krajnje nevjerojatno da će zaista glumiti u filmu i da su sposobni za to, osobito zato što su od rođenja tretirani kao da nisu sposobni ni za što u životu.

"Međutim, njihova ustrajnost i vrijedan rad rezultirali su zaista neočekivanim rezultatom koji je nadmašio sve ono čemu smo se nadali. Danas iz čitavog svijeta, gdje god da se film prikazuje, stižu pohvale gledatelja i kritičara za njihovu glumu, rijetko tko ostaje ravnodušan na snažne likove koje su odigrali", dodao je.

Po njegovim riječima, premda se junaci filma percipiraju kao tinejdžeri, oni su zapravo u srednjim dvadesetima, što njihovu sudbinu i zatvorenost u domu čini još tragičnijom.

Redatelj kaže da je želio gledatelje smjestiti u poziciju junaka, da iz njihove perspektive prožive dva sata koliko film traje i da u njihovoj koži prođu kroz taj intenzivni emotivni 'roller coaster'.

Svijet bez podteksta, maski i skrivanja

"Htio sam pokazati jedan svijet bez podteksta, maski i skrivanja, gdje su osjećaji vrlo direktni i iskreni te svojom čistinom poništavaju sve okove i ograničenja koja im se nameću izvana", istaknuo je.

Ideju za film dobio je kada je kao student filmske režije snimao dokumentarac o životu u domu za osobe s posebnim potrebama i naišao na priču o neobičnom ljubavnom trokutu.

"Ljubavni trokut zadavao je puno problema odgajateljima i djelovao potpuno subverzivno u takvoj instituciji, a to me inspiriralo da mnogo godina kasnije napišem scenarij utemeljen na tom iskustvu", ustvrdio je Ikić.

Kaže da situacija za osobe s posebnim potrebama danas nije bolja nego vremenu kada je nastao arhivski snimak s početka filma, kada se vjerovalo da će dom svoje štićenike pripremiti za posao i samostalan život u tadašnjem društvu.

"Prelaskom u novu epohu i novi društveno-politički sistem taj optimizam je davno nestao, a korisnici doma više iz njega ne izlaze kada se osposobe za život, već ostaju u njemu zauvijek, skriveni od ostatka društva. Stvari su se promijenile, ali na gore, nekada je postojala šansa da se osposobe za život i izađu iz doma, dok danas ta šansa gotovo da ne postoji", naglasio je.

U filmu glume Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, a u jednoj od uloga je i hrvatski glumac Goran Bogdan.

Ivan Ikić (Beograd, 1982.) studirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramske umjetnosti u Beogradu. Njegov prvijenac "Barbari" (2014.), nagrađen je posebnim priznanjem u Karlovim Varima te se prikazivao na brojnim festivalima.

Kao jedan od zanimljivijih regionalnih autora 2016. odabran je za Cannes Cinéfondation rezidenciju, gdje je i osmislio "Oazu". Film je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji i osvojio nagradu Europa Cinemas Label, kao najbolji europski film.

Unatoč pandemiji film nastavlja festivalski život diljem svijeta i čeka svoju skorašnju premijeru pred domaćom publikom, no Ikić kaže da je u ovako neizvjesnoj situaciji postalo potpuno nemoguće raditi planove.

"Morat ćemo se prilagođavati nekim budućim valovima epidemije, a distribucija filma svakako će puno trpjeti zbog toga. U pitanju je vrlo delikatan i zahtjevan film napravljen za veliko platno i kino iskustvo ali to sada postaje sve teže izvodljivo u praksi", zaključio je.

Film je dostupan na www.kinoeuropa.hr od srijede do četvrtka u 18 sati, te ponovno od subote, 14. studenog u 11 sati, do nedjelje, 15. studenog u 23 sata.