PULA FILM FESTIVAL

Ivan-Goran Vitez predstavio satiričnu dramu o talačkoj krizi u školi

17.07.2019 u 15:54

Bionic
Reading

Satirična drama 'Dopunska nastava' novi je film Ivan-Gorana Viteza koji je predstavljen na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Festivalkom centru 66. Pulskog filmskog festivala

Kako je rečeno, riječ je o nacionalnoj i svjetskoj premijeri koja će svoje uprizorenje doživjeti u srijedu navečer u Areni.

'Radi se zapravo o dugometražnom žanrovskom filmu čija je tema talačka kriza u školi. Promatram što se oko nas događa, stoga sam u ovaj film unio mnogo realnosti. Dotičem se politike, obrazovanja, problema u društvu jer, uistinu mislim da je najveći problem u društvu danas apatija', istaknuo je redatelj Vitez dodavši kako film ima mnogo likova, as time da je 90 posto podjele već imao u glavi dok ga je pisao.

'Odabrao sam fantastične glumce koji nisu, nažalost, tako često angažirani', poručio je Vitez.

Glumac Milivoj Beader igra oca koji, nezadovoljan osobnom situacijom, izaziva niz sukoba u školi koji je ustvrdio kako je 'proces rada na filmu bio je težak, iako je Hrvatska puna takvih likova' dok je Željko Königsknecht o ulozi na filmu rekao da je potpuno drugačija od onoga što inače radi u kazalištu i što je do sada radio.

'S obzirom na našu surovu realnost, imao sam nadahnuće za rad na ulozi. Mogu reći da je ovaj film politički triler sociološke horor tematike', izjavio je. Darko Janeš u filmu ima ulogu policijskog načelnika koji, kako je rekao, dobro nosi uniformu.

'Sa svoje 62 godine prvi put sam na Festivalu i to kao umirovljenik pa se nadam nagradi za debitanta', našalio se Janeš.