PRILIKE

Istra želi postati meka za filmaše, lani se dogodio pravi boom

10.01.2022 u 17:35

Bionic
Reading

Istraživanje provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da je snimanje globalno popularne serije Igra prijestolja u Dubrovniku imalo izuzetno povoljne učinke na turističke rezultate, ali i turističku potrošnju u tom gradu i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Scenografija u kojoj su na malim ekranima vidjeli kraljicu Cersei, Jona Snowa, Daenerys Targaryen, njezine zmajeve i druge likove koje su iz godine u godinu voljeli ili mrzili, bila je pravi magnet za pravu vojsku novih turista koji su jednu od vodećih hrvatskih turističkih destinacija otkrili upravo prateći tragove svojih TV junaka. Priče s malog i velikog ekrana odlična su prilika da do gledatelja stignu slike zanimljivih lokacija i impresivnih pejzaža koji će im biti inspiracija za naredno putovanje ili godišnji odmor.

No, interes filmaša za neko područje odlična je prilika i za druge vrste zarade, a tu je mogućnost odlučila pokušati snažnije iskoristiti i Istra. Naime, s ciljem razvoja Istre kao prepoznatljive i atraktivne filmske destinacije, pri Istarskoj kulturnoj agenciji je još prije nekoliko godina osnovana Istarska filmska komisija koja pomaže filmašima u pojednostavljenju birokratskih procedura za potrebe snimanja na određenim lokacijama. Radi se o uslugama i pomoći raznih vrsta poput logističke pomoći, pomoći u izdavanju dozvola, mapiranju radnika i usluga te posredovanju u pronalaženju zanimljivih filmskih lokacija, piše Glas Istre.

Kao i sve ostale grane kreativne industrije, pandemija koronavirusa u 2020. godini zaustavila je i filmaše, no zato se lani, s djelomičnom relaksacijom mjera, dogodio pravi boom i pokrenuo pravi val snimanja na mnogim lokacijama na Poluotoku. Tijekom 2021. godine u Istri su snimani brojni filmovi i reklame, među kojima su: "Pula" Andreja Korovljeva, "Pelikan" Filipa Herakovića, "OAO" Julie Becker, "Žal" Mare Prpić i drugi. Zanimljivo je da u filmovima "Pula" i "Pelikan" istarske lokacije nose autentične nazive, što je, marketinški gledano, pozitivan pomak u promociji Istre kao filmske destinacije.

Tako nešto izostalo je pak u američkom blockbusteru "The Hitman's Wife Bodyguard", koji je u kinoprodukciju pušten pred početak prošle turističke sezone, a u kojem je Rovinj dobro odglumio gradić na francuskoj rivijeri. Usprkos tom malom nedostatku koji je zasmetao domaćim turističkim djelatnicima, film sa zvjezdanom glumačkom postavom koju predvode Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson i Salma Hayek zaradio je na kino blagajnama širom svijeta više od 70 milijuna dolara, te je po tom kriteriju jedan od najprofitabilnijih filmova snimanih u Istri svih vremena.

  • +8
Salma Hayek i Ryan Reynolds na snimanju filma u Rovinju Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U filmske hitove s popriličnim budžetom i zaradom spada i zadnja u nizu ekranizacija priče o Robinu Hoodu u kojem je nekoliko bitnih scena snimljeno u našem Završju, a stariji pamte neke od legendarnih naslova snimljenih na našim prostorima poput "Dugih brodova", vikinške sage snimljene u Limskom kanalu, "Zlatu za odvažne" snimljenom u Vižinadi, "Željeznom križu" čuvenog Sama Peckinpaha kojeg se još uvijek sjećaju na Bujštini i u Savudriji i mnogim drugim manje ili više poznatim stranim i domaćim naslovima snimljenim na našem području.

- Istra ponovno postaje sve zanimljivija destinacija za snimanje filmova, serija, reklama i realityja. Audiovizualna proizvodnja ima pozitivne gospodarske učinke, a domaća i nemjerljiv doprinos našoj kulturi, kazala nam je nedavno ravnateljica IKA-e Aleksandra Vinkerlić komentirajući ponovno buđenje interesa filmaša za Istru.

Strane produkcije su, dodala je, višestruko profitne, jer brendiraju Hrvatsku s nemjerljivim učincima promocije za lokaciju na kojima se snimalo. Tako filmovi postaju "sustav" za stvaranje radnih mjesta i razvoj regije. Zadaća Istarske filmske komisije je promocija Istarske županije kao zanimljive filmske destinacije, podizanje svijesti o nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj baštini, jedinstvenim regionalnim obilježjima, okolišu i turizmu kroz rast i razvoj teritorijalne konkurentnosti.

Kako bi se filmašima koji snimaju u Istri olakšao posao, uz usluge koje nudi Filmski ured, priprema se i Vodič za snimanje u Istri koji će sadržavati sve relevantne informacije za snimanje na Poluotoku, piše Glas Istre.