NAGRADNJAČA

Istra Inspirit u Buzetu, Pazinu i Poreču

18.09.2012 u 09:35

Bionic
Reading

Istra Inspirit je jedinstveni projekt koji se pod okriljem Istarske županije, Istarske razvojne turističke agencije i Turističke zajednice Istarske županije odvija u istarskim gradovima, a sada dolazi u Pazin (22.9.), Poreč (28.9.) i Buzet (30.9.). Tportal.hr svojim čitateljima poklanja 2x2 ulaznice za svaki grad!

Pazin - Jules Verne: Bijeg iz kaštela

Iz srca Istre ne putujemo daleko, u 1867. godinu i vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Bio je 26. lipanj 1867. godine kada su, zatvoreni u tornju pazinske tvrđave, urotnici Mathias Sandorf, Stjepan Bathory i Ladislav Zathmar, nakon što ih je austrijski prijeki sud osudio na smrt, čekali trenutak izvršenja presude. Premda su se već pomirili sa sudbinom, pod akustičnim svodovima velebnog pazinskog Kaštela, do Sandorfa su doprli zvuci ljudskog razgovora. Iz razabranih riječi zatvorenici su shvatili da su izdani! Rađa se želja za bijegom, za osvetom! Razvaljuju rešetku koja ih je dijelila od vanjskog svijeta, primaju se za gromobran koji se kraj prozora spuštao u dubinu i započinju silazak niz kamene zidine. Vani bjesni oluja, munje povremeno osvjetljavaju duboki kanjon Pazinske jame. Sandorf i Bathory uspijevaju se spustiti niz gromobran, no Zathmara, u pokušaju da im se pridruži zaustavljaju stražari. Ne dopirući do čvrstog oslonca, Sandorf i Bathory silazili su niz gromobran sve dublje u nepoznati ponor, kadli ih udar groma odbaci u dubinu. Pljusnuli su u nabujalu Pazinčicu, koja ih je odnijela u dubinu, u podzemlje. Šest su sati plutali držeći se za deblo i naposljetku ugledali svjetlo dana u Limskom kanalu, nadomak Rovinja. Bili su spašeni, bar nakratko.

Ovako je Jules Verne opisao zbivanja u pazinskom Kaštelu i Pazinskoj jami u romanu 'Mathias Sandorf', objavljenom 1885. godine. Pazinska epizoda prijelomna je za sudbinu glavnog junaka, odredila je njegov put osvete i potrage za izdajicama, uvela u dramaturgiju romana motive koji će voditi radnju i doživljaje glavnih likova kroz stotine stranica
koje će uslijediti, sve do ispunjenja sudbine na otoku Antekirtta.

U spomen na velikog francuskog pisca, koji nikada u Pazinu nije bio, ali su ga njegov kaštel i jama inspirirali za veliko djelo o Mathiasu Sandorfu, večeras imate priliku ući u svijet Julesa Vernea!


Poreč - Iustitia

Poreč, važni mletački grad u Istri i sjedište biskupije, bio je krajem zime 1699. godine poprištem nemilog događaja koji je užasnuo stanovništvo, a odjeknuo je sve do Venecije. Dana 6. veljače teško je opljačkana porečka katedrala, znamenita i drevna Eufrazijeva bazilika. Okrao ju je izvjesni Domenico Furlan koji je u Poreč stigao iz mjesta Coloredo di Monte Albano u okolici Udina, najvjerojatnije u posjet bratu koji je tu imao stolariju. U crkvu je provalio pod okriljem noći, uništio renesansnu oltarnu
palu od pozlaćena srebra, raskomadao je i odnio zajedno s pokaznicom i drugim vrijednim predmetima iz svetohraništa. Uhvaćen je brzom intervencijom Porečana i stražara. Doveden je pred gradskog načelnika (podestata) Alessandra Barbara koji ga je 19. veljače osudio na smrt strijeljanjem i spaljivanjem njegovog mrtvog tijela, bez obzira što je praktički sve ukradeno vraćeno i što je prodajom obiteljske kuće Furlanovih u Coloredu osigurano plaćanje popravka pale. Presuda je bez milosti i pred porečkim pukom izvršena 23. veljače 1699.

Buzet po starinski

Prema legendi gradiće na brdašcima u dolini rijeke Mirne sagradili su divovi, a jedan od njih bio je Buzet. Rimljanima je služio kao utvrda, a svoj puni procvat doživio je preseljenjem sjedišta rašporskog kapetana iz Rašpora u Buzet 1511. godine. Današnji izgled grada rezultat je intenzivnih urbanističkih promjena u 17. i 18. stoljeću.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Buzet je bio pod vlašću Austro - Ugarske Monarhije, za vrijeme Franje Josipa I., kada započinje i narodni preporod te se sve češće osim talijanskog jezika mogao čuti hrvatski jezik po ulicama. Administrativni i trgovački dio grada bio je upravo Stari grad, gdje su se razvijali obrti i trgovina, a jednom godišnje i veliki sajam - proslava grada nazvana Subotina, koja se slavi i dan danas, prve nedjelje nakon Sv. Marije male pod nazivom Subotina po starinski.

Buzet po starinski budi način življenja i slavlje s početka 20. stoljeća. Budite i vi dio naše priče i kroz Vela vrata uđite u grad pod ruku s gospođama u pratnji gunjaca, okušajte se u starinskom pranju robe, zamijesite kruh, zaigrajte na pljočke, posjetite notara u Zavičajnom muzeju te na kraju kušajte tradicionalna jela i zaplešite.

Više informacija saznajte na www.istrainspirit.hr.

Po dvije ulaznice za Pazin 22. rujna su osvojili:

Gigliola Činko Glavić
Lucija Mlakar

Po dvije ulaznice za Poreč 28. rujna su osvojili:

Kristina Gregurić
Emanuela Božac

Po dvije ulaznice za Buzet 30. rujna su osvojili:

Irena Intihar
Renata Šišak