PO IZBORU DANIELA RAFAELIĆA

Istočnoeuropski horori u novom programu Zagreb Film Festivala

12.11.2015 u 12:15

  • +3

Horori istoka Europe

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zagreb film festival

Bionic
Reading

Ovogodišnji Zagreb Film Festival (ZFF), koji će se održati od 14. do 22. studenog, dobiva novi program, 'Horori istoka Europe', koji će otkriti kako je istočnoeuropski horor, iako nikada nije bio dominantan, nastojao propitivati vlastite povijesne, ali i suvremene traume

'Odavno filmski naučeni da se iza željezne zavjese mogu događati svakojaki užasi, ZFF je odlučio ponovno baciti pogled s druge strane kako bi vidio jesu li se užas, strava i horor stvarali i na srebrnom ekranu', ističe se u najavi tog programa, za koje će filmove odabrati Daniel Rafaelić

'Rumunji iz Ceausescuovog vremena snimaju Drakulu, Hrvati spajaju novi val s vampirizmom, Česi se obračunavaju s nacističkim simpatizerima, a Sovjetski Savez s užasom koji, prema službenim podacima, nikad nije postojao', dodaje se.

Dva filma u programu donose priču o vampirima, a Vlad Tepeš u režiji Dorua Nastasea vraća najpoznatijeg od svih krvopija koji je Bramu Stokeru poslužio kao inspiracija za njegov najpoznatiji lik u njegovo prirodno stanište, Rumunjsku 15. stoljeća, a bit će tu i ljepuškasti zagrebački vampir Teobald Majer iz filma 'Krvopijci' Dejana Šorka.

Taj film na maglovite ulice Gornjeg grada donosi priču o misterioznom mladiću koji se jednog dana pojavljuje na vratima uglednog zagrebačkog psihijatra Franza Glogovca tvrdeći da je vampir iz 16. stoljeća. Glavne uloge tumače Danilo Lazović, Maro Martinović i Ksenija Marinković, a ona se u 'Krvopijcima' prvi puta pojavila na filmu.

Prikazat će se i čehoslovački horor s primjesama crnog humora, 'Kremator' iz 1969. u režiji Jurja Herza, čija je radnja smještena u Prag krajem tridesetih. U središte je Karel Kopfrkingl koji vjeruje da spaljujući tijela pokojnika zapravo oslobađa njihove duše, ljubitelj je tibetanske filozofije i simpatizer nacista.

Zbog crnog humora na račun Čeha koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivali s nacistima film je bio bunkeriran odmah nakon premijere, no unatoč tome dobio je izvrsne ocjene kritike, ušao u mnoge antologije horor filmova i stekao brojne poklonike, među kojima je i utjecajni stop-animatorski dvojac, braća Quai.

Na programu je i prvi sovjetski horor, 'Viy - duh zla' iz 1967. u režiji Konstantina Jeršova i Georgija Kropačjova. Priča se temelji na istoimenoj pripovijetci Nikolaja Gogolja, a prati mladog studenta teologije Komu koji se u društvu nekolicine prijatelja za praznike vraća kući te na tom putu potraži utočište u kući starice. Poseban vizualni pečat filmu daju specijalni efekti koje potpisuje tzv. sovjetski Disney, autor animiranog filma 'Novi Guliver', Aleksandr Ptuško.

Uz glavni program, ZFF donosi već poznate popratne programe: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca predstavit će debitantske naslove afirmiranih bosanskohercegovačkih redatelja, Velikih 5 odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija, a popratni program uključuje novi Making of, što predstavlja zanimljivu dimenziju procesa nastanka filmova.

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa festival će obilježiti 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti tog kultnog redatelja, čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Ovogodišnje, trinaesto izdanje ZFF-a održavat će se u kinima Europa i Tuškanac, MSU-u, Plesnom centru, Dokukinu KIC i Akademiji dramske umjetnosti. Festival ove godine traje jedan dan dulje, glavni natjecateljski program posvećen je isključivo igranom filmu, a pripremljen je i bogat popratni program.