OPROŠTAJ OD VELIKANA

'Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio'

14.11.2019 u 14:16

Bionic
Reading

Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski producent i dvostruki oskarovac, preminuo je u 88. godini, a porukama sućuti i sjećanjima javili su se brojni poznati iz političkog i kulturnog života, Lustigovi kolege, prijatelji i poznanici

''Boris, uvijek budi na strani naših, čak i kad su malo u krivu', govorio mi je Branko Lustig savjete vezane uz koprodukcije i servise sa strancima. Pio sam kavu s njim i upijao iskustvo čovjeka kojem sam četiri godine bio asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sjećam se kad mi je pričao da se onaj (iz prve mu se nije mogao sjetiti imena), pomozi mi... ah, da, George Clooney, zaljubio u medicinsku sestru na jednom setu u Mađarskoj, zatim kako je prisustvovao svađi Russella Crowea i Ridleyja Scotta, u kojoj su stvari letjele unaokolo zbog jedne jedine rečenice u scenariju. Od Lustiga sam naučio kako se zaštititi u poslu koji radimo, kako biti odlučan i kako pri tome ostati čovjek. Branko, sretan put i veliko hvala!' kaže nam u svom oproštaju Boris Veličan, filmaš i pisac koji je posljednjih godina s Lustigom često surađivao.

'Dragi Branko, hvala na svemu, a posebno hvala na rijetkoj i dragocjenoj prilici zajedničkog hoda od Auschwitza do Birkenaua, kada smo odavali počast svim nevinim žrtvama i kada se Hrvatska zastava prvi put zavijorila na vratima nekadašnjeg pakla. Zauvijek ću pamtiti vaš govor 'preživjelog' ispred barake 11 i osmijeha koji, unatoč svemu, nije izgubio vjeru u ljudsku dobrotu', napisala je na svom Facebooku producentica Paola Orlić.

'Cijeli je njegov umjetnički opus bio obilježen tragedijom židovskoga naroda, osobnom nesrećom bivšega logoraša Auschwitza i Bergen-Belsena i njegove obitelji stradale u koncentracijskim logorima. Životna je zadaća Branka Lustiga, svjedočio je, zauvijek zacrtana posljednjim riječima njegovih supatnika – da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli. I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na 'Schindlerovoj listi', jednim od najvećih filmova svih vremena s tematikom Holokausta, za koji je zasluženo dobio prvog Oscara, kao i Zlatni globus. Samo se vrhunskim stvaralačkim činom moglo izreći strašno iskustvo dječaka koji je upoznao život i smrt u nacističkim logorima. Posve je očekivano svoju nagradu darovao Muzeju Holokausta u Izraelu, iniciravši i zakladu posvećenu prikupljanju snimljenih razgovora s preživjelim svjedocima Holokausta', poručio je premijer Andrej Plenković.

'Neumorno stvarajući filmove, desetljećima je držao i predavanja na hrvatskim i svjetskim sveučilištima i školama, posebno se baveći educiranjem mladih. Jedna od poruka koje moramo pamtiti je da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kad bi se to zaboravilo, značilo bi to da je zlo pobijedilo. Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio', rekao je.

  • +19
Branko Lustig Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Branko Lustig bio je veliko ime u hrvatskoj i međunarodnoj kinematografiji, dobitnik Oscara, ali i puno više od toga', rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

'Imao je veliku ulogu u društvu zadnjih godina. Promovirao je kulturu sjećanja, pokrenuo prvo Festival židovskog filma i nakon toga Festival tolerancije i svjedočio je svojim životom o tome kako se ti strašni zločini koje je preživio ne smiju zaboraviti, ali je slao poruku uključivosti, tolerancije i ono što je uvijek govorio – da je oprostio, ali da nije zaboravio', rekla je Obuljen Koržinek. 'Tako da je njegova uloga u hrvatskom društvu velika, a njegov gubitak još veći', istaknula je.

'S velikom tugom primio sam vijest o smrti velikana koji je prije svega bio velik čovjek - čovjeka iznimna znanja, iskustva i nevjerojatne biografije. Koračajući zagrebačkim ulicama, s njim je, ruku pod ruku, hodala dobrota', naveo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u telegramu sućuti obitelji Lustig.

'Otišao je bard hrvatske i zagrebačke kulturne scene, moj veliki prijatelj, čovjek iza kojega ostaju velika djela i neizbrisiv trag u srcima svih koji su imali čast poznavati ga, razgovarati s njim, osjetiti dubinu ljudskosti kojom je zračio i kojom je osvajao', kaže Bandić.

U ovome trenutku osjećam obvezu naglasiti da sve na čemu smo zajednički radili, da sve ono što je započeo i što mu je mnogo značilo - ide dalje. I Dani židovskog filma i Muzej tolerancije i Spomenik žrtvama holokausta, poručio je Bandić u telegramu sućuti obitelji Lustig.

'Napustio nas je još jedan velikan, naš oskarovac Branko Lustig. Čovjek koji je svojom životnom pričom, svojim neumornim duhom i jedinstvenim pristupom životu ostavio neizbrisiv trag, kao umjetnik i kao čovjek. Iskrena sućut obitelji i prijateljima', poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

O smrti poznatog producenta oglasio se i sarajevski novinar Almir Panjeta podijelivši uspomenu na susret s Lustigom na Sarajevskom filmskom festivalu 2008.

'Čuo sam da je 'ters', sam mi je ispričao kako je Clooneyju, kad se nešto 'kofrčio' na setu, nazvao agenta i rek'o 'Vodi mi ovog odavde', nekoliko dana poslije gledao sam ga kako na predavanju studentima, objašnjavajući kako je pravio silver efekt u 'Schindleru', govori kako je HD s*anje i da on vjeruje samo u traku, ali tokom intervjua, nakon nekoliko pitanja, odavao mi je utisak smirenog čovjeka. Pričao mi je kako su ga našli polumrtvog u logoru, bio je u Auschwitzu i Bergen-Belsenu, u kojem je u baraci do njegove umrla Ana Frank, pokazao mi broj iz logora koji mu je ostao tetoviran na ruci i ostavio je snažan utisak na mene. Bilo je to prije 11 godina, uradio sam masu intervjua otad, ne sjećam se ni svega što mi je govorio dok ponovo ne pročitam, ali se nekako sjećam te atmosfere, smirenosti i skromnosti lika pred kojim je i u to doba drhtalo pola Hollywooda. Pričao mi je i o nekom upornom mladiću iz Sarajeva koji ga je satima čekao pred hotelom kako bi mu dao scenarij na čitanje i kazao kako bi moglo biti nešto od toga te o memoarima koje je završavao... Branko Lustig umro je sinoć u Zagrebu. Nadam se da će netko snimiti film po njegovim memoarima', napisao je Panjeta.