VINISTRA

Istarski vinari kroz objektiv Stephana Lupina

12.05.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Istarski vinari dobili su svoju prvu fotomonografiju. Svjetski poznati majstor fotografije Stephan Lupino ovjekovječio je 15 istaknutih istarskih vinara, no osim izvrsnih slika, kroz pero Ranka Borovečkog ovjekovječena je i priča o Istri, njezinom vinogradarstvu i vinima

Fotomonografija 'Istarski vinski čarobnjaci by Lupino' svečano je predstavljena na Vinistri, a o njezinom nastanku govorili su: istarski župan Ivan Jakovčić kao idejni začetnik i autor uvodnog teksta, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević u ime izdavača te autor popratnih tekstova uz fotografije Ranko Borovečki i sam umjetnik Stephan Lupino, koji se rado prisjetio nastanka svakog portreta ponaosob.

Kako je istaknuo Jakovčić, osobno je odabrao naziv knjige jer se za Istru još od Rimljana govorilo da je terra magica, čarobna zemlja, a ono što je danas čini čarobnom postigli su ljudi koji ovdje žive.

'Čarobno je ono što je s malvazijom napravljeno u zadnjih 20 godina. Imamo pravo ponositi se s našim vinarima', kazao je Jakovčić, napomenuvši da je u knjizi 'reprezentacija istarskih vinskih čarobnjaka', no i da mu je žao što neki vinari nisu u ovoj knjizi, pa se razmišlja o još kojoj vinarskoj fotomonografiji u budućnosti.

Rad na fotomonografiji istarskih vinara započeo je 2009, a kako veli Denis Ivošević, knjiga je imala više faza evolucije dok nije ugledala svjetlo dana.

'Teško je bilo s Lupinom. Bili smo dva sata i u jednom trenutku sam rekao - dosta. E, tad mi je rekao: 'Takvog te volim, kad si ljut', i onda smo napravili te slike', prepričao je kako je teklo snimanje njegova portreta Moreno Coronica.

Iako je Lupino znao 'izmučiti' vinare, vele da im je svaki put ipak bilo jako drago kad bi došao do njih jer bi svaki put doveo neku lijepu curu!

A Lupino ne bi bio Lupino kad lijepu curu ne bi doveo i na ovu prezentaciju! Tako je na prezentaciji fotomonografije izveo i mali performans uz opasku: 'Tako bi trebalo istarsko vino promovirati u svijetu i sve bi bilo lakše!'

Dvojezična fotomonografija Istarski vinski čarobnjaci tiskana je u nakladi 1.300 primjeraka, a u njoj su na 120 stranica predstavljeni vinari: Marjan Arman, Livio Benvenuti, Moreno Coronica, Danijel Kraljević, Moreno Degrassi, Franc Arman, Marino Markežić, Franko Kozlović, Ivica Matošević, Miroslav Plišo, Eliđo i Sanjin Pilato, Peter Poletti, Franko Radovan, Mladen Rožanić, Duilio i Denis Zigante.