POČEO QUEER FEST

Invazija lezbijki s drugog planeta

24.04.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Otvoren je deseti i posljednji Queer Zagreb, a Zagrepčani su brojnošću dolazaka pokazali kako će se njegov nestanak osjetiti na kulturnoj sceni metropole

Uz prepunu dvoranu kina Europa te uz suradnju s časopisom Elle, premijerno je u 19 sati prikazana europska filmska uspješnica 'Elles' u kojoj glavnu ulogu tumači Juliette Binoche.

Potom je otvoren i izvedbeni segment festivala, u 21 sat u Zagrebačkom plesnom centru uz izvedbu 'Dopisivanja' prvih performerica u desetogodišnjem trajanju festivala s afričkog kontinenta: Nelisiwe Xaba i Kettly Noël. 'Dopisivanja' su, prema riječima umjetnica, studija dopisivanja i međuljudskih odnosa, posebno ženskih, a sama predstava ima nekoliko dodirnih točaka s pitanjima rasne i rodne ravnopravnosti.

Danas se filmski program nastavlja dvama interesantnim naslovima. 'Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu' (Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same) redateljice Madeline Olnek svojevrsni je hommage trash filmovima ranih godina prve polovice prošlog stoljeća kada je publika hrlila u kinodvorane na redovitu dozu space-horora. U 19 sati u Kinu Europa gledatelje tako očekuje pokvirena filmska vizija lezbijske invazije na Zemlju.

Pravi je biser prošlogodišnje mainstream filmske produkcije 'Sram' (Shame) Stevea McQueena koji je glavnim glumcima, Michaelu Fassbenderu i Carey Mulligan, donio niz nagrada za uloge muškarca opsjednutog seksom i njegove sestre koja dolaskom u grad unosi nemir u već poremećeno okruženje njegova tajnog života.

U izvedbenom programu danas se u Zagrebačkom plesnom centru u 19,30 može pogledati 'Ples Piéze', produkt suradnje dugogodišnjih plesnih suradnika i slavnih koreografa Érica Lamoureuxa i Héle Fattoumi koji istražuje odnos između dvojice muškaraca, izmjenjujući ih u ulozi partnera i suparnika: u slijedu žudnje, isprepletanja i odbijanja – tijela plesača oblikovana su tim izmjenama u suprotstavljanju senzualnosti i konfrontacije. U dijelu se odražava antropološka definicija Maleka Chebela homosenzualnosti, općenito srednjoistočnog, a naročito arapskog svjetonazora u kojemu odsutnost partnera suprotnog spola na isti spol projicira iskaz senzualnosti koji inače ne bi imao prostor izraza.

Festival potom zauzima Muzej suvremene umjetnosti francuskom skupinom Les gens d'Uterpan i izvedbom 'X-Event 2.7 prema protokolu Slina' u 21 sat.

Radi se o spoju sedam protokola koje koreografi definiraju poput matrice koja vodi kreaciji sedam performansa pod tim generičkim nazivom: Trke, Mrtva tijela, Ukus, Val, Kama Sutra, Padovi, Slina. Kretanje plesača i njihovi različiti kutovi gledanja razlikuju se od fiksnog kuta gledanja publike koja sjedi okrenuta u smjeru pozornice. Tijelo posjetitelja je u pokretu i postaje dio predstave, čije je ograničeno trajanje produljeno na nekoliko sati ili čak nekoliko dana.

Ulaznice za filmski program mogu se pronaći na blagajni kina Europa, gdje se nalazi i festivalska blagajna Queer Zagreba, svakim danom do 19 sati i pola sata ranije na mjestu izvedbi.