ESTRADIZACIJA KULTURE

Intelektualci si odriču odgovornost i šute o krizi

29.05.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Književnica Sibila Petlevski upozorila je da bi se u Hrvatskoj trebalo skupiti stotinu intelektualaca koji bi rekli notornu činjenicu - da ništa nije u redu i da živimo u financijskoj, duhovnoj i intelektualnoj krizi

Hrvatski P. E. N. centar organizirao je okrugli stol na temu 'Estradizacija kulture i uništavanje kritičkoga diskursa', a uz neizostavne žalopojke o smanjivanju i potpunom izostanku kulturnih rubrika i nestanku (književne) kritike, postavljeno je pitanje odgovornosti intelektualaca.

Književnica Sibila Petlevski ustvrdila je da intelektualci ne žele prihvatiti odgovornost za nastalo stanje. Upozorila je kako je do zapostavljanja kulture i izostanka kritičkog diskursa u medijima dovelo ušutkavanje i dobro organizirana autocenzura, prešućivanje i otupljivanje kritičarskog diskursa.

'Grozna je navada svih nas da prebacujemo odgovornost', kazala je Petlevski, čime se pridružila rijetkima koji problem iz naslova P. E. N.-ove tribine ne stavljaju isključivo medijima na dušu i spremni su prozvati domaće intelektualce koji već desetljećima šute.

Prazna kultura i puni festivali

Njezino izlaganje odlično je pitanjem 'Što se dogodilo s portretnim slikarstvom?' podcrtao pisac Ante Armanini aludirajući na nespremnost vodećih kulturnjaka da prihvate činjenicu kako se društvo, kultura, a i teme koje interesiraju njezine konzumente naprosto promijenilo. Istaknuo je kako je nepravedno govoriti da ljude ne zanima kultura, jer svjedočimo punim kinodvoranama na festivalima dokumentarnog ili animiranog filma u Zagrebu te postavio pitanje bojimo li se priznati što je tome razlog?

Kulturni proizvod kao socijalni događaj

Profesorica i književna teoretičarka Andrea Zlatar u razgovoru o estradizaciji kulture istaknula je da se kulturni proizvod počeo tretirati kao socijalni događaj koji je iz kritičkog diskursa prešao u onaj estradnjački, orijentiran na medijsku konstrukciju autora koja isključuje valorizaciju njegova rada. Upozorila je i na praktičan problem koji iz toga proizlazi, jer njezini studenti, kad žele pisati o suvremenim autorima, muku muče s kritičkim tekstovima koji su izostali u sveopćoj kulturnoj amneziji započetoj rezom u devedesetima.

Tribina P. E. N.-a, na kojoj su sudjelovali još i Zvonko Maković, Nadežda Čačinovič, Vitomira Lončar i Ingrid Šafranek, okupila je tek desetak slušatelja, što najbolje opravdava poziv koji je Sibila Petlevski uputila svojim kolegama intelektualcima - prihvatite odgovornost.