IZLOŽBA U GALERIJI FORUM

'Ikaros' kiparice Ide Blažičko ponijet će vas na svojim krilima

31.10.2018 u 13:15

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Galeriji Forum do 24. studenoga može se pogledati izložba Ide Blažičko 'Ikaros', prostorna instalacija koja sugerira let i širenje kroz prostor

Po riječima voditelja Galerije Forum, Feđe Gavrilovića, izložena instalacija sadrži u sebi i dojam lakoće i onaj monumentalnosti, a u njoj se harmonično nadopunjuje ideja leta s idejom pada.

'Koristeći arhitektonske zadatosti prostora, ona ga vizualno proširuje, rastvara i dinamizira, istovremeno se sunovraćajući poput kometa i uzlijećući poput leptira. To je skulptura koja posve vlada vlastitim tijelom, prostorom u kojemu se nalazi i percepcijom promatrača, te nas, makar privremeno, nosi na svojim krilima', ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Ikaros, Ida Blažičko Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Forum

Ida Blažičko (Zagreb, 1985.) završila je kiparstvo na Likovnoj akademiji te postdiplomski program skulpture u javnom prostoru na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhou. Nagradu za najbolju javnu skulpturu dobila je 2017., u sklopu projekta Palinsesti u talijanskom gradu San Vito al Tagliamento.

Ove godine sudjelovala je na međunarodnoj izložbi Contextile u portugalskom gradu Guimarãesu i na Venecijanskom bijenalu arhitekture, u Paviljonu Crne Gore.

Njezine su instalacije postavljane u javnom prostoru, na Zrinjevcu, na Platou Gradec, u Oktogonu.