STRAH I ŽUDNJA

Ian McEwan: Na plaži Chesil

28.11.2008 u 18:02

Bionic
Reading

Slavljen od kritike i publike širom svijeta, McEwanov novi roman osvjetljava sudar seksualne žudnje, dubokih strahova i romantičnih iščekivanja

Godina je 1962., Ljubavnik lady Chatterley više nije zabranjena knjiga, ali prvi album The Beatlesa još se nije pojavio. Florence, kći uspješnog biznismena i ekscentrične profesorice na Oxfordskom sveučilištu, talentirana je violinistica. Sanja o karijeri na koncertnim pozornicama i savršenom životu kojeg će proživjeti s Edwardom, mladim studentom povijesti kojeg je srela slučajno, i koji je neočekivano osvojio njezino srce.

Edward je odrastao na selu u okolici Oxforda, uz oca, ravnatelja mjesne škole i majku, koja se nakon prometne nesreće povukla u vlastiti svijet. Edwardova žudnja da osjeti uzbuđenja što ih nudi veliki grad odvode ga na studij u London, a ljubav prema sposobnoj, ali stidljivoj i osjećajnoj Florence, iz temelja mijenja njegov život. Florence i Edward vjeruju da će im brak donijeti sreću, povjerenje i slobodu, no obećanje svijetle budućnosti ipak ne može prikriti brige koje oboje nose u svoju prvu bračnu noć, u pansion na plaži Chesil... Pričajući priču o dvoje mladih ljubavnika željnih da nadvladaju bol zapretenu u prošlosti, pokazujući na svoj neponovljiv način kako nesporazumi i strahovi nepovratno oblikuju njihove (i naše!) živote, Ian McEwan napisao je fascinantan roman koji dirljivo svjedoči o tome kako čitav jedan životni put može biti promijenjen potezom koji nismo napravili ili riječju koju nismo izgovorili.

Ian McEwan rođen je 1948. u Aldershotu, u južnoj Engleskoj. Djetinjstvo je proveo u Singapuru i u južnoj Africi, gdje mu je službovao otac. Po povratku u Englesku diplomirao je studij engleske književnosti na University of Sussex, a magistrirao na University of East Anglia. Za prvu knjigu pripovijedaka First Love, Last Rites (1975.) dobio je nagradu Somerset Maugham Award, a za svoje romane mnoge druge ugledne književne nagrade: Whitbread Novel Award (1987) i Prix Fémina Etranger (1993) za The Child in Time; Man Booker Prize za Amsterdam (1998); WH Smith Literary Award (2002), National Book Critics' Circle Fiction Award (2003), Los Angeles Times Prize for Fiction (2003), i Santiago Prize for the European Novel (2004) za Okajanje; James Tait Black Memorial Prize za Saturday te Nagradu Galaxy za knjigu godine na British Book Awards 2008. Ian McEwan živi u Londonu gdje trenutačno piše novi roman.