NOVO RUHO ČAJKOVSKOG

I za ove blagdane 'Orašar' na repertoaru zagrebačkog HNK

09.12.2011 u 11:35

Bionic
Reading

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i ove godine uoči Božića izvodi 'Orašara', bijeli balet Petra Iljiča Čajkovskog, čija će premijera biti održana večeras.

Radnja te klasične baletne bajke ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog smještena je u Božićno doba i od svog se prvog izvođenja u prosincu 1931., na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta nalazi na repertoaru u vrijeme blagdana.

Večerašnja izvedba prva je ovosezonska baletna premijera HNK, čiju koregrafiju i režiju potpisuje Derek Deane.

U ulozi Vile Šećera nastupit će Iana Salenko, Princa Tomislav Petranović, Klare Mai Kageyama, Drosselmeyera Ivan Gil-Ortega, Snježna Kraljica bit će Pavla Mikolavčić, a u ulozi Orašara pojavit će se Dmitrij Timofejev.

Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Roberta Guidi di Bagno, oblikovatelj svjetla Jordan Tuinman, a orkestrom će ravnati Dian Tchobanov.

"Orašar" je jedno od najljepših djela klasične baletne literature čiji je libreto Čajkovski sastavio prema noveli "Der Nussknacker und der Mausekönig / Orašar i Kralj miševa" Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna, objavljenoj 1889. u verziji Alexandrea Dumasa, sina.

Praizvedba tog baleta 18. prosinca 1892. u Petrogradu je završila neuspjehom jer suvremenici nisu prepoznali glazbeni značaj djela, obilježen karakterističnim elementima glazbene groteske i satiričnim opisom karaktera. U originalu se radi o bajci izrazito mračnih implikacija, u kojoj se miješaju dječje predodžbe s tamnom stranom podsvijesti.

"Orašar" je posljednji od tri velika cjelovečernja baleta Petra Iljiča Čajkovskog, a godinu prije smrti, kao da je svojom naivnošću i jednostavnošću vratio skladatelja u djetinjstvo i svijet bajki, bezbrižnosti i dječjeg veselja. Šarm i svježina njegove glazbe i danas, više od sto godina nakon nastanka ne blijedi i plijeni pozornost kazališne i koncertne publike.