25 DANA O SOCIJALIZMU

I Tariq Ali na Festivalu subverzivnog filma

28.04.2010 u 15:26

Bionic
Reading

Ovogodišnji Festival subverzivnog filma trajat će čak 25 dana, a uz već najavljena imena gostujućih intelektualaca, primjerice Giannija Vattima, Michaila Riklina, Samira Amina, Michaela Lebowitza, Slavoja Žižeka, videokonderencija Noama Chomskog i Michaela Hardta, u zadnji tren potvrđen je i dolazak pisca Tariqa Alija koji će održati predavanje naslovljeno 'U obranu socijalizma'

Treći Festival subverzivnog filma, istaknuo je umjetnički direktor festivala Srećko Horvat, neće se, kao dosadašnji festivali, baviti obljetnicama, poput lanjskog o 1968. i predlanjskog o obljetnici Kineske revolucije, nego će temu socijalizma obrađivati kao sadašnjost i budućnost, a problematizirat će neodrživost neoliberalizma. Još jedna novost u konceptu ovogodišnjeg festivala je razdvojenost filmskog i teorijskog programa, a oba nude pregršt zanimljivih događanja koja se protežu kroz cijeli svibanj na nekoliko lokacija u Zagrebu, u kinima Europa, Tuškanac, Grič i SC te u staroj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti.

KONFERENCIJA O SOCIJALIZMU DANAS

Kao što tportal već pisao, međunarodnu konferenciju Krah neoliberalizma i ideja socijalizma danas (3-7. svibnja) otvara okrugli stol na temu raspada Jugoslavije, a sudjeluju bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, Budimir Lončar, Predrag Matvejević, Latinka Perović i dr.

U večerašnjim terminima u kinu Europa bit će tokom trajanja Konferencije brojna predavanja znamenitih teoretičara, a tijekom dana bit će održavani paneli na kojima će sudjelovati tridesetak gostiju iz regije. Među naslovima panela ističu se 'Širenje područja borbe: Mi seljaci, radnici, studenti…', 'Žene i (per)formativni socijalizam', 'Umjetnost je revolucija, revolucija je umjetnost!' i 'Od utopije do totalitarizma (Goli Otok, Sv. Grgur, Lepoglava…)'. S obzirom na međunarodnu relevantnost konferencije, svi programi biti popraćeni simultanim prijevodom s engleskoga na hrvatski i s hrvatskoga na engleski.

PREDAVANJA

Slavoj Žižek, Gianni Vattimo, Samir Amin, Michael Lebowitz, Michail Riklin, G. M. Tamás, John Milbank,

 

VIDEOKONFERENCIJE

Noam Chomsky i Michalet Hardt

 

PANELI

Boris Buden, Igor Štiks, Andrej Nikolaidis, Ugo Vlaisavljević, Gal Kirn, Renata Jambrešić-Kirin, Marko Pogačar, Ozren Pupovac, Tatjana Jukić, Dean Duda, Milan Rakovac, Mate Kapović, Koraljka Vlajo, Reana Senjković, Stipe Ćurković, Rada Borić, Andrea Zlatar, Srećko Horvat, Sandra Prlenda, Miklavž Komelj

PROMOCIJE KNJIGA

S. Žižek, M. RIklin, A. Nikolaidis, I. Štiks i S. Horvat

TRI FILMSKA PROGRAMA

Tri zagrebačka kina tokom festivala ugostit će i tri filmska programa koji predstavljaju kinematografije nekadašnjih socijalističkih država ili onih u kojima su i danas na snazi različiti pokreti za socijalizam.

Tijekom cijelog festivala u kinu Tuškanac bit će prikazana velika retrospektiva jugoslavenskog filma, a uključuje preko 70 cjelovečernjih igranih filmova koje je odabrao talijanski kritičar i povjesničar filma Sergio Grmek Germani. Riječ je o klasicima, ali i bunkeriranim filmovima koje će neki imati priliku vidjeti po prvi put. Uključuje i retrospektivu radova Živojina Žike Pavlovića i oskarovca Dušana Vukotića, a u programu je posebno istaknuta Zagrebačka škola animiranog filma. Program u Tuškancu naslovljen je 'I filmove ubijaju, zar ne?', a selektor nimalo ne dvoji o provokativnosti svog izbora.

U kinu Studentskog centra od 9. do 15. svibnja bit će prikazan izbor iz istočnoeuropskih kinematografija u izboru kritičara Tomislava Kurelca te 'Kompleksni laboratorij suvremenog latinoameričkog filma' za koji je filmove odabrao kritičar Dragan Rubeša. U Studentskom centru bit će i koncerti Tindersticksa, Secret Chiefs 3 i Cinkuša, dogovoreni u suradnji s Kulturom promjene.

Treći segment filmskog programa odvija se u kinu Grič od 17. do 22. svibnja, a naslovljen je Film kao subverzivna umjetnost. Kroz program bit će predstavljeni autori suvremenog političkog filma, trodnevna filmsko-teorijska škola i trodnevni filmsko-teorijski simpozij, na kojem će dvadesetak filmskih autora i teoretičara iz regije i inozemstva kritički rekonstruirati fenomen jugoslavenskog filma.

IZLOŽBA O POSLJEDICAMA UMJETNOSTI

Cjelokupni i poprilično ambiciozan program ovogodišnjeg festivala zaokružuje izložba Umjetnost uvijek ima posljedice od 8. svibnja do 2. lipnja u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti koju potpisuje zagrebački kustoski kolektiv WHW – Što, kako i za koga, Tranzit.hu iz Budimpešte, Kuda.org iz Novog Sada i najstariji europski muzej suvremene umjetnosti - Muzeum Stzuki iz Lodza.