MISS TSCHÖRMÄNIE

I Angela Merkel dobila strip

07.07.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Pravi hit u njemačkim knjižarama postao je strip o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koji donosi njezinu biografiju, a prema riječima autora, neki dijelovi kancelarki se neće svidjeti

Stripova koji tematiziraju političare ne nedostaje u zadnje vrijeme -  onaj o predsjedniku Baracku Obami bio je odlično prodavan za vrijeme predizborne kampanje u SAD-u, bojni stripovi u Francuskoj donose biografiju predsjednika Sarkozyja, a svoj je napokon dobila i njemačka kancelarka Merkel. Britanci su već prokomentirali da je bilo krajnje vrijeme da Nijemci počnu slobodnije shvaćati svoje političare.

Politička novinarka Miriam Hollstein, zajedno s crtačem Die Welta Heikom Sakuraijem, izradila je strip naslovljen Miss Tschörmänie - Wie aus Angie unsere Kanzlerin wurde (u slobodnom prijevodu: Gospođa Tschörmänie – kako je Angie postala naša kancelarka).

Na naslovnici stripa kancelarka je prikazana kako trijumfalno stoji na podiju ovjenčana lentom u boji njemačke zastave i s krunom na glavi. Autor crteža ponosno ističe da je bilo bitno prenijeti njezin karakterističan, sneni pogled.

Strip započinje scenom u kojoj bivši njemački kancelar Gerhard Schröder i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber plaču nad kriglama piva u noći njemačkih izbora. 'Kako joj je uspjelo?' pita se Schröder. Kako je žena koju su prije zvali 'Kohlovom djevojkom', smatrajući je naivkom, istočnjakinjom koju je Helmut Kohl uveo u politiku, postala 'majkom nacije' i najpopularnijim njemačkim vođom svih vremena.

U priči dalje slijedi pokušaj odgovora na to pitanje: Kako je zaista Angela Merkel postala toliko popularna? Fabula kreće od njezina djetinjstva, vremena kad je odrastala u Istočnoj Njemačkoj, a nisu rijetkost satirične scene poput one u kojoj čitatelji doznaju da Angela nije naučila voziti bicikl jer nije znala razlikovati lijevu od desne strane.

Slijede i priče iz političkog uspona kancelarke, pojavljuje se njezin suprug, u jednoj sceni Merkel odlazi k Stoiberu noseći mu kolače, kasnije pak kritizirana je njezina grozna frizura iz razdoblja prije no što je postala kancelarkom. Autori, premda tvrde da su strip bazirali na stvarnim podacima, ne poriču ni umjetničku slobodu u interpretaciji karaktera jedne od najmoćnijih političarki svijeta. Uvjereni su da će se Merkelici strip svidjeti u jednom dijelu, no nisu sigurni hoće li pozitivno reagirati i na satirčku interpretaciju njezina lika i djela.