M. V. LLOSA KOŠTAO GA SHOWA

Hugo Chavez prepao se debate s intelektualcima

01.06.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez najavljivao svoj četverodnevni maratonski TV show prepun iznenađenja, a na kraju je program naprasno prekinut uz opravdanje tehničkim problemima. Priča kaže da se predsjednik povukao iz debate s intelektualcima i odlučio im biti moderator

Chavezov televizijski maraton, koji je trebao je trajati od prošlog četvrtka do nedjelje, skraćen je za dva dana jer je propala najavljena debata između Chaveza i peruanskog književnika Marija Vargasa Llose. Kako navodi Guardian, Chavez se prepao sučeljavanja s intelektualcem. Chavez je, naime, maratonskim televizijskim nastupom imao namjeru dostojno proslaviti desetu godišnjicu svog talk showa naslovljenog 'Alo Presidente', no poziv upućen intelektualcima koji su bili tada u gradu na nekom drugom, demokratskom forumu, očito je bio prevelik zalogaj za predsjednika.

Maraton je započeo tako da je Chavez u osmosatnom izlaganju prepričavao anegdote i napadao oligarhe. Potom je trebalo uslijediti sučeljavanje s vodećim latinoameričkim intelektualcima koji su bili je u Caracasu, no kad je Mario Vargas Llosa pristao nastupiti pod uvjetom da debata bude jedan na jedan, Chavez se očito osjetio nemoćnim pred uglednim piscem.

Chavez je već drugog dana pojavljivanja na televiziji rekao da će biti samo moderator, a ne i sudionik debate koju su trebali voditi vodeći latinoamerički intelektualci. Štoviše, Llosi je poručio da će se s njim konfrontirati isključivo ako postane predsjednik Perua. Podsjetimo, Llosa i nije bez političkog iskustva - kandidirao se za predsjednika Perua 1990, no neuspješno. Svojedobno bio je zagovornik politike Fiedela Castra, no odmak je napravio kritiziranjem Castra zbog zatvaranja umjetnika. Danas se rijetko uključuje u političke rasprave, a uglavnom nastupa kao protivnik svakog autoritarnog režima.