MUZEJ CLUNY

Hrvatsko srednjovjekovlje na kulturnom meniju Parižana

10.10.2012 u 14:12

Bionic
Reading

'Ponosni smo na ono što nudimo kao našu zajedničku europsku antičku i srednjovjekovnu baštinu', izjavila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na otvaranju izložbe hrvatske srednjovjekovne baštine u pariškom Muzeju Cluny u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici

Ministrica je nadodala da je najvažnija posljedica Festivala nastavak suradnje u vremenu kada i ekonomija i politika postaju upitne na razini zajedničkog koncepta, dok kultura u svojoj različitosti ispada ono što nas zapravo povezuje.

Izložbu, koja je otvorena od 9. listopada do 7. siječnja 2013., otvorili su predsjednik Republike Francuske François Hollande i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

'To je priča o hrvatskoj srednjovjekovnoj baštini ispričana kroz umjetnost u kamenu, kroz iluminirane rukopise i sakralnu baštinu', rekao je Hollande te se zahvalio što je ta izložba povezala dva kulturna prostora.

'Čast nam je biti gostom u prostoru koji pokazuje francusko nasljeđe', nastavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović dodajući da će 'kultura sve nadrasti'.

Dinamičnost i originalnost hrvatskog srednjovjekovnog stvaralaštva između 9. i 14. stoljeća, kao i bogatu umjetničku razmjenu između prostora današnje Hrvatske te ostatka Europe u tom razdoblju ilustriraju 43 probrana djela.

Muzej Cluny posudio je dragocjene izloške iz najvažnijih muzeja i crkvenih trezora u Puli, Zadru, Ninu, Trogiru, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu uključujući zlatninu, izvanredne primjere skulpture i rukopise prepune iluminacija.

I poznati i slabije poznati izlošci iz hrvatske baštine rasvjetljavaju postojanje europske kulturne zajednice davno prije 21. stoljeća, a u kojoj su aktivno sudjelovali i gradovi današnje Hrvatske.

Autori izložbe hrvatske srednjovjekovne umjetnosti su profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru Nikola Jakšić i konzervator u Ministarstvu kulture Miljenko Domjan.