LE ZBOR & HELENA JANEČIĆ

Hrvatskim budnicama potiču na borbu protiv homofobije

11.05.2012 u 20:39

Bionic
Reading

U povodu Dana borbe protiv homofobije u petak, 18. svibnja u 20 u galeriji Prsten HDLU otvara se izložba 'Hrvatske budnice' umjetnice Helene Janečić. Izložba donosi likovne interpretacije istoimenog, prvog albuma Le Zbora

Dan borbe protiv homofobije bit će prigodno obilježen 17. svibnja u MSU-u u 17 sati u sklopu izložbe Ljubav prema riziku nastupom Le Zbora. Bit će to svojevrsna uvertira u koncertnu promociju albuma Hrvatske budnice koja će se održati 21. svibnja u 21 sat u malom pogonu Tvornice Kulture.

Helena Janečić
i članice Le Zbora obradile su u svom matičnom mediju suvremene Hrvatske budnice.

U seriji slika naslikanih povodom izdanja prvog albuma Le Zbora Hrvatske budnice Janečić vizualno interpretira njihove pjesme inscenirajući i ne tako metaforičke slike kojima su protagonistice upravo članice Le Zbora.

Le Zbor

Ubacujući likove članica Le Zbora koji kao simbol queer identiteta propituje sustav vrijednosti i kulturne obrasce te kroz popularni jezik prihvatljiv široj publici Janečić približava LGBTQ tematiku onima koji bi inače ustuknuli pred istom.

U njezinim pričama glavnu riječ imaju žene, bile one lezbijke, queer, biseksualne ili strejt te time kontrastiraju uobičajenoj verziji svijeta i njegova prikaza.

Kao što se Janečić koristi postojećim obrascima tako i Le Zbor preuzima tekstove već postojećih pjesma te samim svojim angažmanom, aranžmanom i kontekstom u koji postavljaju pjesme stvaraju novo značenje.

Izložba Helene Janečić bit će otvorena do 22. svibnja.