IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

'Hrvatski svjetionici' iz Splita kreću na put oko svijeta

07.12.2016 u 13:19

  • +21

Izložba fotografija 'Hrvatski svjetionici'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boris Bašić

Bionic
Reading

Povodom dana svetog Nikole, zaštitnika svih pomoraca, u Galeriji Fotokluba Split 5. prosinca otvorena je izložba 'Hrvatski svjetionici'

Izložbu su s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja kulturno-povijesne baštine i njegovanja hrvatske pomorske tradicije organizirali Plovput d.o.o. Split i Fotoklub Split. Na sudjelovanje su pozvani svi građani koji se fotografijom bave amaterski i profesionalno, a od 300-ak fotografija pristiglih na natječaj, žiri u sastavu Feđa Klarić i Igor Jakšić (predstavnici Fotokluba Split) i Željko Višić (predstavnik Plovputa) odabrao je ukupno 27 fotografija.

Od 60-ak prijavljenih autora, dvadeset i troje ih je dobilo čast izlaganja svojih radova: Žaklina Antonijević, Igor Bakotić, Boris Bašić, Bojan Bonifačić, Andrija Carli, Ivan Čorić, Miroslav Dilberović, Maja Gijevski, Zoran Jelača, Boris Kačan, Jelena Kovačić, Leonard Kvarantan, Igor Malešević, Eddy Meštrović, Daniel Pavlinović, Vinko Pešić, Mario Romulić, Dražen Stojčić, Domagoj Sever, Nenad Šaljić, Emil Škare, Darko Veršić, Gordana Višić.

Prvu nagradu za najbolji rad dobio je Boris Bašić iz Dubrovnika za fotografiju svjetionika 'Otočić Grebeni u olujnom jugu', dok je drugu nagradu dobila Maja Gijevski za fotografiju svjetionika na splitskom lukobranu.

U najavi izložbe navodi se kako su hrvatski svjetionici, najveći i najpoznatiji objekti pomorske sigurnosti, svi odreda izgrađeni tijekom 19. stoljeća i napominje kako će se 2018. godine slaviti 200. godišnjica organizirane svjetioničarske službe na Jadranu, začete izgradnjom najstarijeg među njima, pomorskog svjetionika 'Rt Savudrija'.

Društvo Plovput i Fotoklub Split, navodi se dalje u priopćenju, izložbom žele ukazati na problem očuvanja svjetionika, njihove obnove u skladu s najvišim standardima zaštite kulturno-povijesne baštine i ekološkog okruženja.

'Na neizravan način tako se predstavlja potreba i obveza osiguranja uvjeta sigurne plovidbe, isto tako njihova originalna i atraktivna turistička valorizacija, kao i hrvatski turizam općenito. Ispravan put u odabiru načina njihove obnove i korištenja uz poštivanje visokih ekoloških zahtjeva zapravo je i priča o održivom razvoju hrvatskog dijela Mediterana', stoji u priopćenju.

'Hrvatski svjetionici' moći će se u Fotoklubu Split pogledati do 29. prosinca, a isti radovi će u sklopu istoimene pokretne izložbe biti predstavljeni na postavama budućih izložbi širom svijeta, u organizaciji Društva Plovput i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.