mač-jednom davno...

Hrvatski povijesni muzej u Klovićevim dvorima s izložbom o mačevima

11.05.2021 u 13:22

Bionic
Reading

Hrvatski povijesni muzej nakon godinu dana stanke kreće u novu sezonu, izložbom "Mač – jednom davno ...“ koja će se otvoriti 18. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, s 25 izuzetno vrijednih srednjovjekovnih mačeva 'viteškog doba'

Autori izložbe Leon Bošnjak, Petra Braun i Ana Filep izabrali su mačeve koji datiraju od 11. do početka 16. stoljeća i koji će posjetiteljima približiti vrijeme u kojemu su se mačem stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta.

Mač je nositelj simbola i izraz je dubokih vrijednosti u svakom društvu koje ih je koristilo, pa se koncepcijom izložbe nastojalo temu učiniti privlačnom i pristupačnom širokoj publici, generaciji 20. i 21. stoljeća.

Osim mačeva i općih tema iz viteškog života, s ciljem popularizacije fundusa predstavit će se i brojni predmeti i mediji svakodnevnog života, koji i danas svjedoče o fascinaciji viteštvom i mačem.

"Raznovrsnu građu visoke i popularne kulture predstavili smo vođeni idejom da konzumiranje jednog ne isključuje uživanje u drugom. Svi ti predmeti prezentirani su s ciljem prikazivanja svestrane popularnosti viteštva i srednjovjekovlja te općenito mača u današnjem dobu", ističu iz Muzeja.

To je mitsko oružje i predmet umjetnosti, znanosti, iznimno visokog tehničkog umijeća, izražaj jezika i nositelj mitova, a autori izložbe podsjećaju da, iako ih sada, izložene u muzeju, promatramo i divimo im se kao umjetničkim djelima ili vrhunskim obrtničkim proizvodima, ne smijemo zaboraviti da nisu nastali da bismo im se divili, već kao oružje, sredstvo za borbu koje je sposobno spasiti, ali i oduzeti život.

"Mač je uvijek prisutan u povijesti, kao i u imaginaciji ljudi, to je oružje viteza – produžetak njegove ruke, ali i uma, predmet je legendi, pripovijedaka i pjesama, kako kod naših davnih predaka, tako je i nama danas gotovo neizostavan dio modernih epova koje čitamo, slušamo i gledamo", ističe se u najavi.

Izložba će još jednom potvrditi i pripadnost hrvatskog prostora europskoj kulturi i pokazati kako mačevi s područja Hrvatske ne odstupaju od tipologije, sustava i karakteristika istodobnih mačeva diljem Europe, kao i običaji te obredi povezani s mačevima.

"Kažu da je pero moćnije od mača, ali pamti li itko junačku avanturu koja je završila dvobojem s olovkama? Provirite u srednjovjekovni svijet viteštva i svjedočite utjecaju koje to doba ostvaruje u imaginaciji suvremenog čovjeka", poručuju iz Hrvatskoga povijesnog muzeja.

Izložba i katalog temelje se velikim dijelom na stručnoj i znanstvenoj obradi mačeva iz Zbirke oružja koju je taj muzej 2009. objavio u katalogu zbirke "Mačevi viteškog doba u Hrvatskoj“.

Izložba "Mač - jednom davno…“ održava se u podrumu Galerije Klovićevi dvori jer je Hrvatski povijesni muzej zbog posljedica potresa 22. ožujka zatvoren do daljnjega.

Za javnost će biti otvorena od 19. svibnja do 18. srpnja.