NA BRODU

Hrvatski pisci u devet njemačkih gradova

25.09.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Čitanja i rasprave sa 20 hrvatskih autora pod nazivom 'Na brodu - Suvremena hrvatska književnost u njemačkim književnim institucijama' održat će se od 26. rujna do 4. prosinca u deset njemačkih književnih institucija u devet gradova, a u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013 kojim se diljem Njemačke obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Program se nastavlja na niz čitanja hrvatskih autora koje je počelo u proljeće ove godine u Njemačkoj u sklopu Kroatien Kreativa 2013 te na brojne prijevode djela hrvatskih autora na njemački jezik, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Tako će se prvi put 20 hrvatskih autora predstaviti u Berlinu, Frankfurtu na Majni, Freiburgu, Hamburgu, Kielu, Münchenu, Rostocku, Sulzbach-Rosenbergu i Weimaru.

Program će 26. rujna u Literaturhaus u Frankfurtu na Majni početi Gordana Benić, Branko Čegec, Andriana Škunca i Marko Pogačar koji će sudjelovati na večeri poezije. U minhenskom Lyrik Kabinettu prijevode svojih pjesama na njemački jezik predstavit će 2. listopada Zvonko Maković (Lagati. Zašto ne?) i Marko Pogačar (zbirka izabranih pjesama 'An die verlorenen Hälften'), a Edo Popović (Lomljene vjetra) i Rujana Jeger (Darkroom) gostovat će u minhenskoj Gradskoj biblioteci 8. listopada.

Njemačko društvo za kroatistiku organizirat će 15. listopada u berlinskom Literaturhausu simpozij o Miroslavu Krleži kao jednom od najvažnijih hrvatskih autora prošloga stoljeća.

Na simpoziju će izlagati Alida Bremer, Marijana Erstić sa Sveučilišta Siegen, Angela Richter sa Sveučilišta Halle i Anna Cornelie Kenneweg sa Sveučilišta Leipzig, a na okruglom stolu o Krleži i suvremenoj hrvatskoj književnosti govorit će Igor Štiks, Bora Ćosić, Alida Bremer, Elisabeth von Erdmann (Sveučilište Otto Friedrich u Bamburgu) te Verena Nolte, voditeljica udruženja Kulturallmende.

Istoga dana u Literaturhaus održat će se čitanje i rasprava u kojoj sudjelovati Bora Ćosić, Igor Štiks i Slavenka Drakulić, a 16. listopada 2013. gošće će biti Ivana Simić Bodrožić i Ivana Šojat-Kuči.

Ivana Sajko
će pak 2. studenoga, u suradnji s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom, u Peter-Weiss-Haus u Rostocku predstaviti svoj performans 'Prizori s jabukom'.

Tijekom studenog će se isto tako održati čitanja Renata Baretića (Osmi povjerenik) i Zorana Ferića (Kalendar Maja) u Hamburgu 6. studenoga 2013., Renata Baretića i Ludwiga Bauera (Kratka kronika porodice Weber) u Sulzbach-Rosenbergu 7. studenoga 2013. te Jurice Pavičića i Roberta Perišića (Naš čovjek na terenu) 14. studenoga u Weimaru.

Program 'Na brodu' završit će se čitanjem Ede Popovića i Ivane Sajko 4. prosinca 2013. u Literaturbürou u Freiburgu.

U sklopu projekta izašla je i istoimena publikacija koja sadrži programe događanja i informacije o sudionicima programa, a kako se ističe, prvi je korak u zajedničkom nastojanju Goethe Instituta i Hrvatskog društva pisaca da se osnaže njemačko-hrvatske kulturne veze i suradnja.