PROGON ZBOG TEKSTA

Hrvatski PEN zabrinut zbog hajke na Nikolaidisa

18.01.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Hrvatski centar PEN-a izražava svoju zabrinutost reakcijama na kritički osvrt svojega uvaženoga člana Andreja Nikolaidisa povodom proslave dvadesete obljetnice postojanja Republike Srpske. Na složeni se tekst odgovara prizemnim tumačenjem i prijetnjama, kao i najavama sudskoga progona kakvim je Andrej Nikolaidis već bio izložen, stoji u priopćenju koje je potpisala Nadežda Čačinovič, predsjednice Hrvatskog P.E.N. centra

Vlada Srbije uputila je prosvjednu notu Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore povodom autorskog teksta Andreja Nikolaidisa, savjetnika crnogorskog predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, koji je između ostalog napisao da bi 'civilizacijski iskorak bio da je upotrijebljen eksploziv u dvorani Borik u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali 20 godina Republike Srpske', pišu podgoričke Vijesti.

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis napisao je oštru kolumnu u povodu proslave 20. godišnjice Republike Srpske, što je rezultiralo hajkom srbijanskih tabloida u kojoj se ovog pisca optužuje za terorizam, dok je predsjednik RS Milorad Dodik Nikolaidisu poručio da mu 'jebe književnost'.

Proslava dvadeset godina postojanja Republike Srpske izaziva još uvijek brojne kontroverze. Jedna od njih je usmjerena i na crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, autora nagrađenog i regionalnim i europskim književnim nagradama. Nikolaidis je objavio komentar na prošlotjednu banjolučku feštu u kojem upozorava na činjenice o nastanku RS-a, između ostaloga i one o etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka te genocidu koji je tijekom rata u Bosni i Hercegovini izvršen nad Bošnjacima.

Nikolaidis je RS opisao kao 'odvratnu genocidnu tvorevinu' te upozorio da je nacionalizam tek krinka za masovnu pljačku koja se događala tijekom devedesetih, a nastavlja se i danas.

No, beogradskom tabloidu Kurir u Nikolaidisovom tekstu bila je najvažnija rečenica o pripremi navodnog atentata na proslavi 20-godišnjice RS-a te je ista izvučena iz konteksta i proglašena pozivom na terorizam. 'Skandal: trebalo je ubiti Tadića, Dodika i patrijarha' glasio je Kurirov naslov, koji je u cijelu priču upetljao i podatak da je Nikolaidis zaposlen kao savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića.

Kurir je odmah prenio i komentar predsjednika RS Milorada Dodika, koji je Nikolaidisov tekst nazvao 'monstruoznim' komentirajući usput i činjenicu da je ovaj crnogorski pisac dobitnik europske nagrade za književnost, i to sljedećim riječima: 'Napišite slobodno: jebem mu književnost!' Prosrpska opozicija u Crnoj Gori je pak zaključila da je riječ o 'državnom protežiranju terorizma', dok su se s banjolučkog Pravnog fakulteta javili s idejom da se Nikolaidisa optuži za govor mržnje.
U međuvremenu se u medijima oglasio i prozvani pisac Andrej Nikolaidis, koji je naglasio da je njegov tekst namjerno pogrešno shvaćen te da nije pozivao na terorizam.