ŽESTOKA KONKURENCIJA

Hrvatski najlezbijski trenuci godine

28.12.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Jučer su na obljetničkom 50. ZbeLeTronu održane nagrade za 'najlez' trenutak ove godine: od izdanja knjige 'Pristojan život' do promocije zbirke poezije 'Spirala', prenosimo izbor najzanimljivijih događaja na književnoj sceni 2012. godine

Jučer su na obljetničkom 50. ZbeLeTronu održane nagrade za najlez trenutak ove godine. U žestokoj konkurenciji odlučeno je da su Le Zbor, U pol 9 kod Sabe i ZbeLeTron najbolji lezbijski trenuci. Na stranici Queer.hrTajana Josimović donosi pregled najboljih trenutaka, 'lezbijskog prodora u hrvatski mainstream'.

'Pregršt događanja na književnoj lezbijskoj sceni možda najbolje sažima izdanje knjige 'Pristojan život', svojevrsne antologije suvremene lezbijske priče na području bivše države. Iako je izašla iz beogradskog tiska odnosno uredila ju je Dragoslava Barzut, ova je zbirka i ovdjezemski književni lesbian must-have item, jer se u njoj nalaze priče čak pet hrvatskih spisateljica koje su tematizirale lezbijsko u svojim radovima poput velikih Mime Simić, Jasne Žmak, Nore Verde, Olje Savičević Ivančević, a i manje poznatih hrvatskih spisateljica poput Ive Hlavač.

Da će i sljedeća godina biti plodna, daje nam za misliti i poticaj ministarstva kulture Mimi Simić čije nove uratke željno iščekujemo; Nora Verde, također radi na novom romanu, a ove joj je godine nagrađena priča 'Šmrkačica mora'. Jedna od najspektakularnijh promocija knjige bila je promocija nove zbirke poezije 'Spirale' Sanje Sagaste koja se održala u veljači pred prepunim gledalištem Plesnog centra.

Kombinacija recitala i glazbe pokazala se kao dobitna. Valja spomenuti i desetogodišnjicu LezBiba, u kojem postoje sjajne knjige s područja teorije, publicistike i beletristike. Za one sklonije online tekstovima izdvajamo kolumnu Hipster Dyke koja žari i pali po lajfstajl lezbo temama već dvije godine.'