IZLOŽBA U ZAGREBU

Hrvatski i austrijski umjetnici u prostoru između vode i kopna

03.09.2018 u 11:29

Bionic
Reading

U Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika 7. rujna u 20 sati otvara se grupna međunarodna izložba 'Tragovima vode' koja na temu istraživanja prostora između kopna i vode predstavlja radove 22 hrvatska i austrijska umjetnika

Kako objašnjava kustosica Silvia Grossmann, izložba 'Tragovima vode' rezultat je istoimenog simpozija umjetnika iz Hrvatske i Austrije, održanog krajem kolovoza 2017. u Svetom Jakovu na otoku Lošinju. Nakon Zagreba, 2020. putuje u Beč, u Künstlerhaus.

Osnovna tema izložbe, istraživanje prostora između kopna i vode, shvaćena je vrlo široko.

  • +19
Tragovima vode Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Sanvincenti

'Osim propitivanja geografske povezanosti i odnosa planina, mora, vode, kopna, obala, rijeka, zemlje, plime i njihova prijelaza, izložba se također referira i na odnos među zemljama, Hrvatskom i austrijom na njihove sličnosti, povezanost ali i suprotnosti i razlike', navodi se u najavi.

Od hrvatskih umjetnika na izložbi 'Tragovima vode' sudjeluju Goran Škofić, Davor Sanvincenti, Igor Juran, Petra Mrša, Martina Mezak, Damir Žižić i Kristian Kožul, koji svojim radovima preispituju pozicije i nasljeđe videa i filma, potom Stjepan Šandrk, Stipan Tadić, Tomislav Buntak i Martina Grlić, koji dekonstruiraju odnose slike i slikarstva te Josip Zanki, koji preispituje tradicijske odnose između crteža i meditativnih stanja.

Među austrijskim umjetnicima koji se predstavljaju na izložbi je i Silvia Grossmann, koja izlaže seriju kolaža fotografija 'Kreislauf' (Kružni tok), u kojoj prikazuje put vode s neba na zemlju. Ostali umjetnici su pisac Wolfgang Bleier, Alfred Graf, Barbara Höller, Luise Kloos, Wilhelm Scheruebl, Kurt Straznicky, Marta Stamenov, skladatelj Reinhard Süss, Gerlinde Thuma i Fridolin Welte.

Izložba je otvorena do 14. listopada.