potrebna hitna sanacija

Hrvatski glazbeni zavod teško oštećen u potresu, a zgrada Muzičke akademije prošla gotovo bez štete

24.03.2020 u 11:58

Bionic
Reading

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici, zaštićeni spomenik kulture, u potresu koji je u nedjelju teško pogodio centar Zagreba pretrpjela je velika oštećenja no nije statički ugrožena, dok je zgrada Muzičke akademije prošla s tek manjim unutarnjim štetama

Uvid u stanje zgrade HGZ-a u ponedjeljak su napravili arhitekt Roman Šilje, koji već neko vrijeme radi na projektima obnove Hrvatskog glazbenog zavoda, i stručnjak za konstrukcije i statiku dipl. ing. građ. Andrej Marković.

'Konstatirali su da zgrada za sada nije statički ugrožena, ali da je hitna sanacija svakako potrebna kako ne bi došlo do goreg scenarija', priopćeno je iz HGZ-a.

'Stanje je doista dramatično, oštećenje su značajna, materijalna šteta je golema – popucali su zidovi na svim katovima i brojni nadvoji, osobito u velikoj dvorani, a žbuke i stakla ima po cijelom prostoru. Kako je krovište znatno oštećeno, prijeti opasnost od dodatnih oštećenja zgrade u slučaju dugotrajnijih oborina pa je sanacija krova više nego hitna', dodaje se u priopćenju.

Zgrada Muzičke akademije na Trgu Republike Hrvatske, svečano otvorena prije šest godina, prošla je daleko bolje uz, po riječima dekana Igora Lešnika, unutarnju štetu manjih razmjera dok je izvana ostala posve neoštećena.

"Prvo, što je najvažnija vijest, jučer je bila ekipa statičara, dobili smo zelenu naljepnicu da smo uporabljivi bez ograničenja. To je ono najvažnije. Dakle, statički smo u redu", rekao je Lešnik.

'Muzička akademija ima štete, no ništa nije izvana, dakle ništa nije padalo po cesti i pločnicima, ali ima unutarnjih oštećenja - padala je rasvjeta, popucao je knauf po zidovima, otpale su neke granitne ploče koje imamo u unutrašnjosti na nekim ulazima i zidovima, no dvorana je ostala netaknuta', istaknuo je dekan.

Isto su tako netaknuti i pero i kugla koji krase plato ispred zgrade. Šteta će biti prijavljena Gradu Zagrebu kako bi se obnova izvršila pomoću za to namijenjenih sredstava iz fonda za nadoknadu štete.