u tallinnu

Hrvatski filmovi na 24. Filmskom festivalu 'Black Nights'

11.11.2020 u 20:48

Bionic
Reading

Na cijenjenom filmskom festivalu 'Black Nights', koji se od 13. do 29. studenog održava u kinima i online u estonskom glavnom gradu, prikazat će se i tri hrvatska filma u raznim festivalskim sekcijama

Svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu festivala imat će drugi dio 'Trilogije sunca', dugometražni igrani film 'Zora' redatelja i scenarista Dalibora Matanića, a na projekciji, zakazanoj za 27. studeni, bit će i ekipa filma, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra. U središtu filma je Matija čija se obitelj bori s neizliječenom traumom, a njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne.

'Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba', napominje se u najavi. Kratkometražni animirani film 'Cockpera' Kate Gugić dio je programa Shorts Panorama. Uz režiju Gugić je za film napravila scenarij, animaciju, dizajn i pozadine te montažu.

Ta je humoristična animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom, dosad je prikazana i nagrađena na brojnim festivalima. Tijekom 'Black Nights' filmskog festivala, odvija se i PÖFF Shorts namijenjen kratkometražnim igranim i animiranim filmovima, koji traje od 17. do 25. studenog. U tom natjecateljskom programu prikazat će se nagrađivani animirani film 'Arka' Natka Stipaničeva o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem.

Svojim sudjelovanjem u natjecateljskim programima PÖFF Shortsa, svi naslovi ostvaruju pravo da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma, a od ove godine ujedno je i jedan od kvalifikacijskih festivala za nagradu 'Oscar'.

Tallinn 'Black Nights' Film Festival je od svog osnutka 1997. prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Od 2014. posjeduje priznanje Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju. Filmski dio programa održat će se u fizičkom obliku, a industrijski u potpunosti online.