FOKUS NA HRVATSKI FILM

Hrvatske redateljice u lovu na nagrade poljskog Tofifesta

11.10.2016 u 18:46

Bionic
Reading

Međunarodni filmski festival Tofifest, koji će se održati od 15. do 23. listopada u poljskom gradu Torunu, u svojim natjecateljskim sekcijama donosi i tri filma hrvatskih redateljica - 'Trampolin' Katarine Zrinke Matijević, 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić i kratkometražni 'Belladonna' Dubravke Turić, a s obzirom da je fokus festivala na recentnoj hrvatskoj kinematografiji, prikazat će se još pet domaćih naslova

Film 'Trampolin', kojemu će to biti međunarodna premijera, uvršten je u natjecateljski program 'On Air', koji prikazuje najbolje dugometražne debitantske filmove mladih redatelja. U istom se programu prikazuje i 'Ne gledaj mi u pijat', nedavno ovjenčan Nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film u programu Dani autora venecijanske Mostre. Višestruko nagrađivana 'Belladonna' prikazat će se u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova, s još tridesetak naslova iz 23 zemlje.

Ovogodišnje, 14. izdanje Tofifesta u programu pod nazivom 'Novi hrvatski film' prikazuje pet dugometražnih igranih filmova - 'Zvizdan' Dalibora Matanića, 'Život je truba' Antonia Nuića, 'S one strane' Zrinka Ogreste, 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića i 'Vis-A-Vis' Nevia Marasovića.

Više od dvadeset domaćih naslova na festivalu u Tuzli 

Sve filmove koji će se prikazati u Poljskoj podupro je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), koji za razdoblje od 12. do 16. listopada najavljuje i gostovanje čak 22 hrvatske većinske i manjinske koprodukcije na 5. izdanju Tuzla Film Festivala.

Na svečanosti otvorenja festivala prikazat će se hrvatska manjinska koprodukcija 'Houston, imamo problem!' Žige Virca, a dugometražnu hrvatsku produkciju predstavit će još filmovi 'ZG80' Igora Šeregija, 'Zvizdan' Dalibora Matanića i manjinska koprodukcija 'Oslobođenje Skoplja' u režiji Rade i Danila Šerbedžije.

Za selekciju kratkometražnih igranih filmova odabrani su 'Orah' Danila Šerbedžije, 'Ponoćno sivo' Branka Ištvančića, 'Indonezija' Darije Blažević, 'Minjonja njanjonja' Josipa Lukića, 'Magda Mozarka' Bojane Momirović i 'Zvjerka' Daine O. Pusić.

Od domaćih dokumentaraca tu su 'Gonič' Tome Zidića, 'Delta - obilje umjetnosti' Marina Lukanovića, 'Ana trg' Jelene Novaković, 'Treći' Arsena Oremovića i 'Zločin za koji nitko nije odgovarao' Dubravka Kovača.

Među animiranim filmovima za festivalske nagrade natječu se 'Grad duhova' Marka Dješke, 'Robotica' Ivana Fodora, 'Penjači' Siniše Mataića, 'Pokretni elementi' Marka Tadića, 'Plavo nebo' Kašmira Huseinovića i Andree Petrik Huseinović, 'Oni žive noću' Gorana Trbuljaka i 'Stakleni čovjek' Daniela Šuljića.

Nagrade Tuzla Film Festivala dijele se u svakoj od tih kategorija. U žiriju za dugometražni film su Enis Bešlagić i Zlatan Zuhrić te filmolog i teatrolog Srđan Vukadinović, za kratkometražni glumica Tamara Dervišević, producentica Jovana Nikolić te filmolog i redatelj Dragan Marinković, a za animirani turska producentica Diloy Gulun, redatelj Ahmed Imamović te talijanski redatelj Gianluca Loffredo.