NASTUP U FRANKFURTU

Hrvatske dječje knjige postale dobar izvozni proizvod

09.10.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Na frankfurtskom sajmu knjiga bit će predstavljeno čak 12 hrvatskih autora dječjih knjiga što predstavlja značajan uspjeh, jer su svi ti autori uspjeli prodati prava na svoje radove u inozemstvu

Upravo dječja knjiga doživjela je uzlet, posebno ove godine. Prvi put u okviru hrvatskog nastupa dječja knjiga predstavlja se samostalnim izvrsno napravljenim katalogom. Tome je razlog 18 tisuća kuna koje je Grupacija nakladnika hrvatske dječje knjige dobila od Ministarstva gospodarstva temeljem podataka o izvozu. Naime, više od 25 posto njihovih prihoda dolazi od izvoza što se u hrvatskim prilikama svakako može tumačiti kao uspjeh. Njihov katalog donosi podatke o dječjim knjigama osam pisaca i četiri ilustratora, a odabrani su po kriteriju plasmana na strano tržište.

Kašmir Huseinović iz Grupacije pojašnjava da je uspjeh hrvatskih dječjih knjiga krenuo nastupom na sajmu u Bologni prije četiri godine te kasnijim nastupima u Frankfurtu gdje su uspijevali prodati autorska prava. Autori koje predstavljaju u Frankfurtu su pisci Zvonimir Balog, Ana Đokić, Miro Gavran, Želimir Hercigonja, Kašmir Huseinović, Sanja Lovrenčić, Sanja Pilić, Zoran Pongrašić, te ilustratori Zdenko Bašić, Svjetlan Junaković, Dubravka Kolanović i Andrea Peterlik Huseinović. Potonja ilustratorica potpisuje dizajn obaju kataloga.

Od iduće godine hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu bit će puno drukčiji od dosadašnjih, prvi koraci načinjeni su i ove godine, a glavna novost je ta da će izdavači sami snositi troškove svog nastupa na najvećem sajmu knjiga u svijetu, najavio je Zdenko Ljevak, predsjednik zajednice nakladnika i knjižara

'Ove godine bilo je premalo vremena da novo vodstvo Zajednice stigne napraviti što bi željelo', ispričao je Zdenko Ljevak prilikom najave ovogodišnjeg programa hrvatskog nastupa u Frankfurtu. Objasnio je da novac koji dobivaju iz proračuna žele preusmjeriti isključivo u financiranje područja kulturološke i nacionalne prezentacije te da žele preuzeti kompletnu odgovornost nad novcem koji dobivaju.

Ove godine potrošit će uobičajenih 400 tisuća kuna dobivenih od Ministarstva kulture, 100 tisuća kuna od Grada Zagreba, 90 tisuća kuna od izdavača. Tim novcem bit će financiran nastup troje autora – Viktora Žmegača, Sanje Lovrenčić i Tomice Bajsića te izložbe hrvatskih izdanja nastalih u razdoblju od rujna prošle do rujna ove godine. Bit će izloženo između 500 i 600 knjiga 54 izdavača. Selekciju publicističkih naslova napravio je Tvrtko Jakovina, poezije i beletristike Andrea Zlatar, a dječje knjige Ranka Javor.

Zdenko Ljevak nije izostavio spomenuti značajnu pomoć Alide Bremer s kojom surađuju na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu i projekt Traduki. Istaknuo je da računaju na dobar medijski i marketinški uspjeh.