EURIMAGES

Hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić dobitnica EU nagrade za koprodukciju

27.11.2019 u 10:44

Bionic
Reading

Ankica Jurić Tilić ovogodišnja je dobitnica nagrade Eurimages Co-production Award koja daje priznanje presudnoj ulozi koprodukcija u njegovanju međunarodne razmjene i odaje počast njezinu obolu na uspješnim filmskim koprodukcijama. Nagradu će primiti na svečanosti Europske filmske akademije u Berlinu 7. prosinca

Ankica Jurić Tilić 2003. je s dva partnera osnovala produkcijsku kuću Kinorama, a kao producentica potpisala je 30 dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija te cijeli niz kratkometražnih filmova.

Njezini posljednji najuspješniji igrani filmovi, koje je podržao Eurimages, su 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić (nagrada Fedeora na Venice Days 2016., više od 30 filmskih nagrada, hrvatski kandidat za nagradu Oscar) i 'Zvizdan' Dalibora Matanića (Nagrada žirija u programu Un Certain Regard Cannes film festivala 2015., 30 filmskih nagrada, nominacija za LUX Prize, hrvatski kandidat za nagradu Oscar).

Jurić Tilić diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomantica je i predavačica na međunarodnoj profesionalnoj škole EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs, članica ACE Producers, Producers on the Move i Europske filmske akademije. Predaje i na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Eurimages co-production award, koju će Ankica Jurić Tilić preuzeti na svečanosti Europske filmske akademije u Berlinu 7. prosinca, dodjeljuje fond za potporu kulture Vijeća Europe Eurimages. Od svog osnutka 1988. financijski je podržao 2047 koprodukcija s ukupnim iznosom od oko 597 milijuna eura.