SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Hrvatska premijera predstave 'Leksikon YU mitologije'

05.12.2011 u 10:17

Bionic
Reading

U sklopu festivala Sa(n)jam knjige u Istri, predstava 'Leksikon YU mitologije' u režiji Olivera Frljića doživjela je hrvatsku premijeru u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula

Što danas predstavlja Jugoslaviju u sjećanjima onih koji su u njoj živjeli i koliko o njoj znaju rođeni nakon njezina raspada, ključna su pitanja predstave nastale prema knjizi Leksikon YU mitologije.

Ispočetka su autori s političkog vidika razmatrali koliko su različite politike uspjele izbrisati kolektivno sjećanje i paralelno stvoriti novi nacionalni identitet, no u procesu stvaranja predstave temu su bitno proširili stvorivši svojevrsnu alternativnu mitologiju Jugoslavije.

Budući da se 'Leksikon' bavi i fenomenom jugoslavenske popularne kulture, autori su posudili današnji način mitologizacije popularnih ljudi kroz trač. Ishodište predstave je kviz koji svojim oblikom ne nudi objektivnu istinu nego stvara paralelnu povijest.

Predstava je nastala u koprodukciji kazališta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, u režiji Olivera Frljića i izvedbi Mihe Nemec, Maje Nemec, Joane Popovske, Bajrusha Mjaku, Grese Pallaska, Miše Obradovića, Helene Minić i Ljume Penov.

Kako je publika reagirala na Frljićev 'Leksikon Yu mitologije', provjerite u videu.